Göteborgs-Posten

En massa gott med mandel

”Den perfekta kombinatio­nen av knaprig konsistens och en behagligt diskret sötma”

- MIA GAHNE mat@gp.se

Mandel är vårt bästa frö. Gott, nyttigt och knaprigt. Dessutom oerhört användbart i fler sammanhang än vi kan ana.

Det spelar ingen roll om det är fisk, soppa, bullar eller kakor. Mandeln platsar lite överallt där det kan behövas lite extra knaster och smak. Det är helt enkelt den perfekta kombinatio­nen av knaprig konsistens och en behagligt diskret sötma.

SLÄNG NED EN näve i risotton om den riskerar att bli för enahanda. Strö mandelflar­n över gratängen för att åstadkomma en vacker yta med sköna rostade toner. Hacka ned några mandlar i salladen för att tillföra både mättnad, knaprighet och protein. Toppa frukostyog­hurten med några mandlar för en bra start på dagen.

I matsammanh­ang föredrar jag skållad och skalad mandel, medan de lite bittra tonerna i själva skalet kommer väldigt väl till sin rätt i söta bakverk. En liten mini-dos bittermand­el, så att säga.

Tänk att ett litet frö kan ha så mycket att tillföra världen. För det är just vad mandel är, ett frö inuti kärnan i mandelträd­ets stenfrukte­r.

VI KAN JU bara tacka och buga inför den gamla grek som upptäckte denna kärnas aromatiska innehåll redan på 400-talet före Kristus och började odla mandelträd på bergsslutt­ningarna. En enastående upptäckt som snabbt spreds över världen. Än i dag odlas mandel i stora delar av Medelhavso­mrådet, även om USA är det land som exporterar mest. Blommande mandelträd kan till och med skådas i södra Sverige och på Gotland.

Mandel är dessutom ett väldigt nyttigt inslag i kosten. De små rackarna tillför både protein, fibrer, kalcium och E-vitamin och hjälper till att förebygga hjärt- och kärlsjukdo­mar. Numera finns mandel att tillgå i många former – alltifrån mandelmjöl­k till mandelsmör och mandelmjöl. Prova dig fram till din egen favoritvar­iant. Det är dock viktigt att tänka på att många nötallergi­ker inte heller tål mandel. I övrigt är det bara att tuta och köra. Fram för mer mandel i maten!

 ?? Bild: HANNA FRANZÉN ?? LÄCKERT. Spansk soppa med smak av svamp, sherry och mandel. Spansk soppa där mandeln ger det rätta ”crunchet”, medan sherryn ger ett härligt djup i smaken.
Bild: HANNA FRANZÉN LÄCKERT. Spansk soppa med smak av svamp, sherry och mandel. Spansk soppa där mandeln ger det rätta ”crunchet”, medan sherryn ger ett härligt djup i smaken.
 ??  ?? DESSERT. Plommon och mandel passar sjusärdele­s bra ihop. Här i pajform med en läcker frangipane­fyllning.
DESSERT. Plommon och mandel passar sjusärdele­s bra ihop. Här i pajform med en läcker frangipane­fyllning.
 ??  ?? TILLTUGG. Byt ut chips och jordnötter mot rökiga salta mandlar. Betydligt nyttigare och enkelt att göra själv.
TILLTUGG. Byt ut chips och jordnötter mot rökiga salta mandlar. Betydligt nyttigare och enkelt att göra själv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden