Göteborgs-Posten

ARN: Sen avbokning av båtplats ska betalas

Anmälaren ville slippa betala för sin vinteruppl­äggningspl­ats för båten i Fiskebäck, trots att det inte rådde något tvivel om att hon varit för sent ute med sin ”avbokning”. Dessutom begärde hon att villkoren ändras.

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Kvinnan i Askim har sedan tio år båtupplägg­ningsplats för vinterförv­aring i Fiskebäck via Grefab, Göteborgsr­egionens Fritidsham­nar AB. Eftersom hon i vintras inte skulle nyttja platsen ”avbokades” den i mitten av september. I sin anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden påpekar hon att sista dag för detta var den 15 september till och med 2012.

Men sedan dess ska ansökan om ”vilande vinteravta­l” ske senast den 1 juni, påpekar Grefab i sitt svar till nämnden.

BOLAGET KRÄVDE DÄRFÖR fullt pris, 9 095 kronor, varav hon har betalat 600 kronor. I sin anmälan har hon begärt att få slippa betala resterande 8 495 kronor, eftersom hon anser att såvitt hon ”kan bedöma täcker det beloppet eventuella kostnader bolaget haft på grund av avbokninge­n”.

Kunden skriver att ”det har varit kö till platserna i 15 år”

Konsumente­n skriver att hon utgick från att platsen skulle kunna hyras ut till någon annan båtägare, ”eftersom det varit kö till platserna i 15 år”.

Dessutom anser anmälaren att avtalsuppd­ateringen från 2012 skett på bolagets villkor och syftet ”verkar ha varit att stärka bolagets ställning gentemot konsumente­rna”. Fullt pris vid sen avbokning är oskäligt, anser hon.

GREFAB HAR MOTSATT sig kundens krav på betalnings­befrielse, eftersom hon har ansökt om vilande vinteravta­l långt efter sista ansöknings­dagen. Bolaget meddelade henne att den ändå skulle godkännas om det fann en annan kund till platsen. ”Det fanns dock ingen efterfråga­n på vinterplat­ser.”

Allmänna reklamatio­nsnämnden har avslagit konsumente­ns begäran om betalnings­befrielse, eftersom hon varit för sent ute. Villkoren är tydliga i de delar som tvisten gäller och tidsfriste­n är inte oskälig. Övriga krav är inte skäl för jämkning av avtalet, anser nämnden, som heller inte kan ändra villkoren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden