Göteborgs-Posten

Konstgräs – en mardröm för IFK

FOTBOLL: Tre av IFK Göteborgs fem återståend­e matcher spelas på konstgräs. Utfallet på underlaget hittills: Två poäng på sju matcher. – Konstigt. Egentligen tycker jag att konstgräs passar oss rätt bra, säger mittfältar­en Sebastian Ohlsson.

- mattias.balkander@gp.se MATTIAS BALKANDER

Tio av allsvenska­ns 16 lag har konstgräs som underlag på sin hemmaplan, övriga sex har naturgräs. Av dessa har AIK lyckats allra bäst. Allsvenska ledarlaget har tagit 15 poäng eller 1,875 poäng i snitt på sina åtta konstgräsm­atcher. Även Malmö FF och IK Sirius har ett poängsnitt på över ett; MFF:s är 1,4 och Sirius 1,25.

I ANDRA ÄNDEN återfinns Kalmar FF (0,78 poäng/konstgräsm­atch), Trelleborg­s FF (0,56) och IFK Göteborg (0,29). Blåvitt väntar fortfarand­e på första segern på underlaget. De enda poängen på konstgräs har plockats mot Dalkurd (1–1) och Elfsborg (1–1).

Mot Östersund, Sundsvall, Norrköping, Häcken och Hammarby har IFK Göteborg kammat noll.

Frågan är varför IFK Göteborg, som vunnit två bortamatch­er på naturgräs (Trelleborg­s FF och Malmö FF), har haft så svårt att vinna på konstgräs.

– ALLTSÅ, DET är konstigt. Jag vete fan. Egentligen tycker jag att konstgräs passar oss rätt bra. Jag tror inte att det har något med underlaget att göra, säger yttermittf­ältaren Sebastian Ohlsson.

Men han är också snabb med tilllägget:

– För det borde passa oss. Det är svårt att säga. Jag visste inte ens att det var så.

IFK Göteborg har på 25 matcher tagit 25 poäng, 92 procent av dem på naturgräs.

För IFK Göteborg återstår två hemmamatch­er på naturgräs, mot Gif Sundsvall och Malmö FF, och tre bortamatch­er på konstgräs, mot BP, Djurgården och Örebro.

Det innebär byte av underlag mellan varje match. Hur påverkar det spelarna? Sebastian Ohlsson har sitt svar klart.

– INTE ALLS,

så länge det är en bra konstgräsp­lan som är vattnad. Det finns dock undantag. – Uppe mot Dalkurd var det en torr och sträv plan. Då påverkar det jäkligt mycket. Då blir det en helt annan fotboll. Jag gillar att spela på båda två, även om jag helst spelar på gräs.

IFK Göteborgs hemmaplan Gamla Ullevi har ett hybridgräs, bestående av cirka 95 procent naturgräs och fem procent konstgräs. En av två träningspl­aner på Kamratgård­en har sedan 2017 hybridgräs, dock med en avsevärt högre andel konstgräs.

– HELLRE EN

riktigt bra konstgräsm­atta än en dålig gräs. Ser man på vår hybridmatt­a på träningsan­läggningen är den väldigt hal, det går inte ens att träna med vanliga dobb. Annars håller de ganska bra. Jag känner inte så stor skillnad på vanligt gräs heller.

På måndag väntar BP borta, en match som kan bli helt avgörande när det gäller att säkra kontraktet för IFK Göteborg.

– Det skall bli kul att spela match igen. Det känns som att det var ett tag sedan. Det är en rolig och viktig match. Vi ska göra allt för att vinna den, säger Sebastian Ohlsson.

”Det är konstigt. Jag vete fan. Egentligen tycker jag att konstgräs passar oss rätt bra. Jag tror inte att det har något med underlaget att göra.” SEBASTIAN OHLSSON

 ??  ?? DEPPIGT. Fredrik Oldrup Jensen lämnar planen efter 1–1 borta mot Dalkurd. På konstgräse­t i Gävle. IFK Göteborg har haft det jobbigt på konstgräs den här säsongen, bara två poäng på sju matcher.
DEPPIGT. Fredrik Oldrup Jensen lämnar planen efter 1–1 borta mot Dalkurd. På konstgräse­t i Gävle. IFK Göteborg har haft det jobbigt på konstgräs den här säsongen, bara två poäng på sju matcher.
 ?? Bild: KENTA JÖNSSON ??
Bild: KENTA JÖNSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden