Hallands Nyheter

Ijeh: ”Jag är som ett dött spöke som fortsätter gå”

Peter Ijeh om…

- JOEL TIVEMO 031-62 40 00 joel.tivemo@gp.se

En gång var han allsvenska­ns bäste målskytt. I dag är han arbetslös med svag fysik. Peter Ijehs liv efter karriären fick honom att fundera på om han skulle överleva. – Jag lever men jag är också död. Jag är som ett dött spöke som fortsätter gå, säger han.

Peter Ijeh. Ingen annan spelare har gjort fler mål i allsvenska­n under en säsong de senaste 42 åren. Få andra har varit lika omskrivna. Skatteskul­der, hårnät, hiphopfram­trädanden och mordhot. Sällan har det varit spelet på planen som fått upp omgivninge­ns intresse för nigerianen.

När han värvades av IFK Göteborg 2003 från Malmö FF var det som nybliven allsvensk skyttekung. När han slutade spela var hans rykte skamfilat. Övergången från livet efter den aktiva karriären har varit lika tuff som övergången till IFK Göteborg för snart 15 år sedan.

– DET ÄR en fruktansvä­rd värld efter att du slutar. Att integreras i samhället, allt är märkligt. Fotbollsvä­rlden är helt annorlunda än det riktiga samhället. Du lever i ett stängt samhälle där du bara behöver tänka på träningar, matcher och hur laget ska bli bättre.

– Det är synd att affären till IFK Göteborg blev som den blev. Skatteprob­lem gav mig verkligen problem för resten av karriären. Ingen klubb vill värva en spelare som har skatteprob­lem. Ingen. Jag måste bygga upp mitt liv som coach nu och se hur min passion för fotbollen kan hjälpa nästa generation, säger Ijeh.

Efter att han varit proffs i Danmark, Sverige och Norge värvades nigerianen till Gais inför säsongen 2012. Men säsongen blev en enda lång fadäs – både för klubben och för anfallsvet­eranen längst fram. Den 28 september 2012 gjorde han sin sista allsvenska match. Nu berättar han om sjukdomen som tog slut på karriären i förtid.

– Jag var orolig. Mina barn var rädda för att jag skulle få en astmaattac­k. Ett tag kunde jag inte prata. Jag fick säga ett ord i taget.

ASTMA FINNS I många olika former och problemen stimuleras av olika saker från person till person. Peter Ijeh har aldrig fått svar på vad som triggade hans sjukdom.

– Jag hade problem med när folk hade parfymer på sig. Jag kunde inte gå ut. Det var värdelöst. Vädret påverkade också. Jag var tvungen att hålla en jämn temperatur. Jag fick lugna ner mitt liv väldigt mycket. Jag ville inte ta risken att ge min familj panik. Nu kan jag gå fritt och göra saker igen. Det är bättre nu. När var det som värst?

– När jag var sjuk. Jag var ensam. Att bo i Sverige och inte betala dina räkningar… jag har nuddat botten. Den enda glädjen då var mina barn. Jag får energi när jag ser dem. Jag vill stanna i livet för dem. Nu är det skönt att vara tillbaka och börja leva igen.

 ?? Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK ?? ... den allsvenska premiären mellan IFK Göteborg och Malmö FF ”Första matchen kommer bli en smällkaram­ell. Det är väst mot söder. Det kommer bli intressant att se.” ”Det var början på min profession­ella karriär. Laget och fansen accepterad­e mig för den...
Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK ... den allsvenska premiären mellan IFK Göteborg och Malmö FF ”Första matchen kommer bli en smällkaram­ell. Det är väst mot söder. Det kommer bli intressant att se.” ”Det var början på min profession­ella karriär. Laget och fansen accepterad­e mig för den...
 ?? Bild: MARCUS ERICSSON ?? MÅLSKYTTEN. Peter Ijeh jublar efter att gjort ett av sina mål i den blåvita tröjan.
Bild: MARCUS ERICSSON MÅLSKYTTEN. Peter Ijeh jublar efter att gjort ett av sina mål i den blåvita tröjan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden