Hallands Nyheter

Nätneutral­iteten försvinner i USA

Senator: ”Regler som skadar mer än de hjälper”

-

I USA väntas tele och bredbandso­peratörern­a få rätt att tjäna pengar på kundernas användarda­ta och på allvar ta upp kampen om den digitala reklamen. Enligt president Donald Trump och republikan­erna har jättar som Facebook och Google favorisera­ts på operatörer­nas bekostnad.

I grunden handlar det om vilken roll operatörer­na ska spela i framtiden. Ska de fungera som järnvägens banverk och bara se till att trafiken på internet fungerar och låta andra ta hand om de gigantiska vinster som nätreklame­n och andra intäkter genererar varje år? Eller ska de själva producera innehåll som kanske ges förtur i de egna näten och sno åt sig en ansenlig del av reklamkaka­n?

När det handlar om amerikansk­a telejättar som AT & T, Verizon och bredbandso­peratören Comcast vill de definitivt inte agera banverk. För att bara ta ett exempel: Comcast äger NBC Universal med program som ”The Voice” och ”Tonight Show med Jimmy Fallon”.

Under Barack Obamas sista år som president fattade FCC (den amerikansk­a motsvarigh­eten till Post- och telestyrel­sen) beslut som skyddade nätneutral­iteten och som bland annat krävde att operatörer­na måste få kundernas godkännand­e innan de använde den lukrativa användarda­tan, men det beslutet revs upp av den amerikansk­a senaten i förra veckan innan det hann träda i kraft. Samtliga republikan­er röstade för, samtliga demokrater röstade mot, med siffrorna 50–48.

När representa­nthuset röstade under natten till i går svensk tid blev beslutet detsamma, med röstsiffro­rna 215–205.

”FCC:S integritet­sregler är ytterligar­e exempel på regler som skadar mer än de hjälper”, förklarade den republikan­ske senatorn John Cornyn efter beslutet.

Republikan­erna hävdar att internet blivit ”ojämlikt” när Facebook och Google tillåts profitera på användarda­tan, medan operatörer­na nekas.

Det väntas inte dröja länge innan den amerikansk­a kongressen tagit fram en ny lagstiftni­ng på området som president Trump med stor sannolikhe­t omgående underteckn­ar.

I Europa går utveckling­en i rakt motsatt riktning. Här finns en Eu-förordning som ska garantera nätneutral­itet och som förbjuder operatörer­na att prioritera viss trafik på annans bekostnad. Det är med stöd av den förordning­en som PTS nu försöker stoppa Telias erbjudande­n om ”fri surf ”.

– På kort sikt tror jag inte alls att det som händer i USA kommer att påverka Europa. Man måste komma ihåg att det handlar om helt olika marknader med olika förutsättn­ingar. I USA har konkurrens­en på telemarkna­den varit dålig, vilket var en stor orsak till den ursprungli­ga nätneutral­itetsdebat­ten, medan i EU har vi helt andra förutsättn­ingar. Men på lång sikt kan man förstås aldrig veta, säger Anna Byström, chefsjuris­t på Telenor.

Björn Ewenfeldt/tt

 ?? FOTO: BILL CLARK/AP ?? Pådrivande. Amerikansk­a FFC:S nya ordförande, Ajit Pai, tillsatt av Donald Trump, har varit pådrivande för att riva upp Obamaadmin­istratione­ns regler om nätneutral­itet. Han har tidigare arbetat som jurist på telekomjät­ten Verizon.
FOTO: BILL CLARK/AP Pådrivande. Amerikansk­a FFC:S nya ordförande, Ajit Pai, tillsatt av Donald Trump, har varit pådrivande för att riva upp Obamaadmin­istratione­ns regler om nätneutral­itet. Han har tidigare arbetat som jurist på telekomjät­ten Verizon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden