Hallands Nyheter

Superskapa­rens hemmaplan

- MARIA SOXBO TT

Anna María Larssons hem växer fram via pyssel. Hon lever på att skapa och får ständigt nya idéer. Just nu är hon aktuell som en av deltagarna i tv-programmet Superskapa­rna.

Anna María Larsson växte upp med skapandet i blodet. Både hennes isländska mormor och hennes mamma hade alltid projekt på gång, och Anna María var inte sen att haka på.

– Det känns som att det är en annan pysselkult­ur på Island. Det är mer utbrett, alla verkar hålla på. Mycket är ju hantverk förstås, hela min isländska släkt är stickproff­s. Jag har också börjat lite, och jag tror min lillebror är sugen på att testa, säger Anna María.

”Att vara med i programmet var det roligaste jag gjort! Men också det jobbigaste. Det är väldigt speciellt att tvingas prestera på tid.”

ANNA MARÍA LARSSON om sitt deltagande i tv-programmet Superskapa­rna

Hon är utbildad art director, har pluggat design och grafisk design och varit delägare i en digital byrå. Men sedan en tid tillbaka frilansar hon på heltid, och målet är att gördet-själv-projekten ska bli hennes heltidsjob­b snarare än den grafiska formgivnin­gen.

ANNA MARÍA ÄR övertygad om att alla kan lära sig att pyssla, det krävs bara övning.

– Ingen föds ju som proffs på att teckna eller spela instrument, alla måste öva. Jag brukar göra det genom att sätta upp tidsramar för mig själv, då tvingas jag komma på något på ett visst tema – det är bra träning.

Ju mer hon skapar, desto lättare går det. Men eftersom hon själv inte vill specialise­ra sig på ett särskilt material eller en teknik, utan drivs av lusten att testa nya saker, är de flesta av hennes projekt premiärför­sök. På väggen i hennes funkisläge­nhet hänger till exempel en vävd textilpryd­nad, resultatet av det första försöket med en vävram sedan fritids för tjugo år sedan. En gul lampa på ett sideboard är hennes första experiment med materialet plexiglas.

– Den är lite speciell eftersom jag hade tennisarmb­åge just då och bara kunde använda en arm. Dessutom hade jag en deadline, eftersom lampan skulle bli mitt bidrag i pysselnätv­erket Monthly Makers utmaning på tema ljus. Men den blev klar i tid!

Runt om i bostaden syns spår av Anna Marías skapande. Hon och hennes sambo har bott i funkisläge­nheten i en av Stockholms södra förorter i tre år, och under de åren har allt från sänggavel till lampor och soffbord tagit form.

– Det är så jag kommer igång med saker. Antingen är det något vi saknar hemma som jag gör själv – både för att spara pengar och miljö. Eller så har vi redan något som jag inte är helt nöjd med, och så gör jag om det.

MÅNGA AV PROJEKTEN hamnar sedan på hennes blogg, Dnilva – döpt efter en tv-spelsfigur hon skapade en gång i tiden. Där kan

man steg för steg se hur hennes skapelser växer fram, och testa att göra dem själv om man vill.

– Jag startade bloggen när jag pluggade i Piteå. Först för att låta familjen veta hur jag hade det, men med tiden blev den en kreativ plattform för mig. Och nu hoppas jag ju att den ska bli en del av mitt heltidsjob­b!

Det digitala skyltfönst­ret ledde också till att hon kom med i programmet

Superskapa­rna på Sjuan som rullar under hela mars månad. Där har hon knåpat ihop allt från lampor till vikskärmar och galasmycke­n – allt på tid och i kamp mot de andra deltagarna.

– Att vara med i programmet var det roligaste jag gjort! Men också det jobbigaste. Det är väldigt speciellt att tvingas prestera på tid, efter minimalt med sömn, med flera tvkameror i ansiktet – och dessutom försöka verka trevlig i tv, skrattar Anna María och lägger till:

– Men det var otroligt roligt, jag lärde mig massor om mig själv och jag tyckte om de andra deltagarna så himla mycket! Jag vet att vi var där för att tävla mot varandra, men det kändes mer som att det var vi mot juryn.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? LJUS OCH PERSONLIGH­ET. Anna Marías lägenhet är ljus, med ljusa träslag och många färgklicka­r. Inredninge­n har fått växa fram naturligt. ”Jag har alltid trott att jag är ganska ’ofärgglad’, men så ser jag mig omkring och inser att det är jättemycke­t...
Bild: CHRISTINE OLSSON LJUS OCH PERSONLIGH­ET. Anna Marías lägenhet är ljus, med ljusa träslag och många färgklicka­r. Inredninge­n har fått växa fram naturligt. ”Jag har alltid trott att jag är ganska ’ofärgglad’, men så ser jag mig omkring och inser att det är jättemycke­t...
 ??  ?? NY FUNKTION. Sänggaveln är en skrivbords­skiva i exakt samma mått som sängen. Anna María och sambon har skruvat fast den i sängen. ”Det blev lite Macgyver-style, vi tog vad vi hittade i verktygslå­dan för att fästa den”. Över sängen har Anna María tejpat...
NY FUNKTION. Sänggaveln är en skrivbords­skiva i exakt samma mått som sängen. Anna María och sambon har skruvat fast den i sängen. ”Det blev lite Macgyver-style, vi tog vad vi hittade i verktygslå­dan för att fästa den”. Över sängen har Anna María tejpat...
 ??  ?? ÖVERBLIVET MATERIAL. En kakelplatt­a från badrummet som blev över har förvandlat­s till ett vackert stilleben.
ÖVERBLIVET MATERIAL. En kakelplatt­a från badrummet som blev över har förvandlat­s till ett vackert stilleben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden