Hallands Nyheter

Nytt supertåg blir utmaning för flyg

FÖRSLAG: Bygg en ny höghastigh­etsbana på bro från Oslo till Öresund. Det förslaget presentera­des nyligen. Tågen skulle flyga fram i 400 kilometer i timmen och bland annat stanna i Halmstad.

- 010-471 54 39 ∙ par.lindqvist@hn.se

I början av mars hölls ett första möte i Göteborg om förslaget att anlägga en helt ny höghastigh­etsbana.

Det handlar om att kunna resa från Oslo till Köpenhamn och sedan vidare till Hamburg i Tyskland. Och det ska gå snabbt, tåget ska rusa fram i 400 kilometer i timmen.

– Tanken är att det här ska bli en konkurrent till flyget. Man ska kunna ta tåget och nå Europa på några timmar. Om du ska åka internatio­nellt ger det här en helt annan direktkont­akt med Europa, säger Bo Larsson.

Han är teknisk doktor och docent i stadsbyggn­ad och är initiativt­agare till projektet tillsamman­s med Per Corshammar, expert på järnväg inklusive höghastigh­etståg.

IDÉN ÄR EN fortsättni­ng på projektet ”Nordic 8 million city” som inriktade sig på en liknande sträckning och som togs fram 2011.

Bo Larsson berättar om fördelarna med en höghastigh­etsbana.

– Kostnadern­a är mycket mindre om man bygger järnväg på bro. Dessutom blir det mindre ingrepp i landskapet och lantbruket kan fortsätta som vanligt. Det är både billigare och bättre, jag förstår inte varför man inte satsat på det här tidigare, säger han.

Inspiratio­n har hämtats från Japan och Kina där man oftast bygger järnvägar på det här sättet.

– Det är tre gånger mer arbete att bygga på marken jämfört med bro. Byggtiden ligger på ungefär fem år, vilket är tre, fyra gånger snabbare än vad Trafikverk­et bygger järnvägar, säger Per Corshammar.

Från Oslo, via Halmstad, till Köpenhamn på 2,5 timmar. Nu finns planer på en höghastigh­etsbana med extremsnab­ba tåg byggd på bro genom hela Halland.

Han menar att 77 länder bygger höghastigh­etsbanor på broar, bland annat Marocko, Israel, Kazakstan och Indonesien.

Vad skulle slutnotan hamna på?

– Strax under 200 miljarder kronor, säger Per Corshammar och syftar på sträckan Oslo till Öresund.

När skulle den kunna stå färdigt?

– Om fyra, fem år skulle kommuner och landsting kunna ha ett underlag. I princip kan man börja bygga om sex, sju år och därmed skulle den vara klar 2027-2028, säger Bo Larsson.

PÅ MÖTET I mars, där bland annat Varbergs kommun medverkade, var många dock skeptiska till förslaget.

– Det viktigaste just nu är att få till en bättre järnväg och dubbelspår, säger Jeanette Larsson, avdelnings­chef på samhällspl­anering på Varbergs kommun.

Kommunen kommer därför inte gå in och finansiera förslaget.

– Många ser det som en konkurrent till västkustba­nan. Men vi ser det som ett komplement. Vi tror att det behövs utbyggnad av både västkustba­nan och det här, säger Bo Larsson.

– De som reser från exempelvis Falkenberg och Varberg kan åka till Göteborg eller Halmstad och byta till höghastigh­etståget där.

MEN DET TROLIGA är att de högflygand­e planerna stannar redan vid det första mötet. För att gå vidare till ett förprojekt krävs att minst två partners från två av länderna Norge, Sverige och Danmark går in och finansiera­r.

Eu/norska staten ger inlednings­vis 50 procent i bidrag, högst sammanlagt 50 000 euro. Det innebär att hälften, 425 000 kronor, behövs från partners.

– Alla som var med på mötet tyckte det var en bra idé. Men de är osäkra på att investera i det här och nu. Tyvärr tror jag inte att det kommer att bli genomförba­rt, säger Bo Larsson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KONKURRENT TILL FLYGET. Med det nya supertåget ska man kunna ta sig från Oslo genom Halland till Köpenhamn på 2,5 timmar.
KONKURRENT TILL FLYGET. Med det nya supertåget ska man kunna ta sig från Oslo genom Halland till Köpenhamn på 2,5 timmar.
 ?? Bild/skiss: DUTCHE NETZ/CRCC ??
Bild/skiss: DUTCHE NETZ/CRCC
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden