Hallands Nyheter

Oklart vem som tar över C

TAGNA PÅ SÄNGEN: MÅNGA PARTIHÖJDA­RE ÖVERRASKAD­E AV BESKEDET

- PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hn.se

Vem axlar ansvaret? Frågan ställdes på sin spets efter att Mari-louise Wernersson meddelat att hon inte ställer upp i nästa kommunval. HN ställde frågan till sex tänkbara Centerkand­idater.

Hennes efterträda­re kan bli kommunens mäktigaste politiker över en natt. Men vem som vill, kan och vågar axla ansvaret efter Mari-louise Wernersson är ovisst på förhand.

Oväntat eller inte, nu är det inte längre att ducka för frågan: vad händer efter Mari-louise?

MED I PRINCIP en mun intygar de centerpart­ister som HN varit i kontakt med att återväxten i partiet är god.

Medlemstal­et växer och engagemang­et är stort. Samtidigt är tronföljde­n långt ifrån given på förhand. Vem vill? Vem har stödet? För vem är rädslan att förlora valet mindre än lusten att knipa makten igen?

Att inte stuva om för mycket i ett vinnande lag har varit ett lyckosamt koncept för Centerpart­iet i Falkenberg. Valsedlarn­as tio översta platser, de senaste valen, innehåller relativt små variatione­r. Erfarna trotjänare har borgat för stabilitet samtidigt som genomsnitt­såldern i toppen har ökat i takt med födelsedag­arna.

MEN DEN SOM tillåts spekulera kan skönja ett antal tänkbara kandidater, personer som även nämns i samtal med partimedle­mmar.

Givet att efterträda­ren ska ha erfarenhet av nämnder och ansvar gör urvalet dessutom inte särskilt stort. HN ställde frågan till sex möjliga tronarving­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden