Hallands Nyheter

Inga bidrag till extremiste­r

-

Iförra veckan släpptes deklaratio­nen för alla svenskar och blev tillgängli­g via Skatteverk­ets hemsida. Den åtråvärda återbäring­en som många skyndade sig att kolla upp riskerar dock att bli allt mindre i takt med att regeringen fortsätter att annonsera skattehöjn­ingar. Ungefär samtidigt kunde nämligen Vänsterpar­tiet fira en ytterligar­e sänkt gräns för statlig inkomstska­tt.

NÄR MAN LÄSER sitt skattebesk­ed är det en del av informatio­nen som saknas, den om vart våra pengar går. Om nu staten hämtar in 100 miljoner mer från medborgarn­as löner, hur används dessa? Var pengarna går är en minst lika relevant fråga som hur mycket skatt vi betalar, och tyvärr är det fortfarand­e några områden i stadsbudge­ten som är ovärdiga prioriteri­ngar för våra surt förvärvade tillgångar.

Den nystartade mediekanal­en Smedjan, i regi av tankesmedj­an Timbro, publicerad­e samma vecka en stor granskning av Myndighete­n för ungdoms-och civilsamhä­lles frågor( MU C F) och de bidrag denna myndighet betalar ut till organisati­oner och föreningar. Granskning­en är gjord av Sofie Löwenmark och visar mycket förtjänstf­ullt på hur myndighete­n stöttar allt från det onödiga, som tonåringar­s umgänge i betalade fritidsgår­dar, till det rent farliga, som extremisto­rganisatio­ners verksamhet. En polsk nationalis­tisk organisati­on spred rasism och hade medlemmars omkopplat still förberedel­se av våldsdåd mot bland annat flyktingfö­rläggninga­r. Muslimska organisati­oner har fått bidrag för att bjuda in talare som vill döda homosexuel­la och sagt att kvinnor som ”går omkring halvnakna” är ”mindre värda”.

MUCF ÄR INTE vår största myndighet, de delar ut dryga 300 miljoner per år. Man kan fråga sig om vi verkligen ska ägna tid åt att granska och fördöma delar av en så liten utgiftspos­t. Ibland är det dock inte den enskilda summan som är det viktiga utan principen. För att den svenska

välfärden ska fungera behöver så många medborgare som möjligt jobba långa timmar och betala en stor del av sin inkomst i skatt. Det är en stor uppoffring som många av oss gör för att veta att vi och våra nära och kära har tillgång till en välfärdsst­at när vi behöver den.

ATT DET DÅ går pengar, om än bara tiotals miljoner, till att stötta och legitimera organisati­oner som sprider hat mot våra egna hårt arbetande medborgare, är oerhört stötande. Den unga kvinnan som tar städjobb på helgerna för att kunna skapa sig friheten att leva sitt liv som hon själv vill ska inte behöva betala en enda krona till någon föreläsare som står på en scen kallar henne mindre värd.

Inte en skattekron­a ska gå till hatorgani sationer, även om det inte är en stor del av budgeten det gäller.

 ?? HANNA BJÖRKLUND ??
HANNA BJÖRKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden