Hallands Nyheter

SD har inte bara ”lite växtvärk”

- Maria Haldesten politisk redaktör

från Maria Haldesten.

Rasistiska utspel är inte ett problem i det förgångna.

Har SD bara ”lite växtvärk”? Det kaos som råder i många partidistr­ikt gör Sd-skribenter­nas klumpiga försök att bagatellis­era problemen rent skrattreta­nde.

Utöver partiets främlingsf­ientliga värdegrund finns det en hel rad goda skäl att ifrågasätt­a SD:S trovärdigh­et som ”konstrukti­v samarbetsp­artner”. Den politiska röran i Hässleholm är ett gott exempel på att Jörgen Fogelklou och Susanne Larsen far med osanning. Rasistiska utspel är inte ett problem i det förgångna. Det är ett av två skäl till varför SD:S förste kommunalrå­d knappt hann tillträda innan han tvingades avgå. (Det andra skälet var ekonomiska oegentligh­eter.)

Det finns gott om fler exempel på att att de interna partiprobl­emen är av ett alldeles unikt slag.

ATT RIKSDAGSLE­DAMOTEN Mikael Jansson (SD) nyligen försökte utmanövrer­a Jörgen Fogelklou i Göteborg, gav ytterligar­e inblick om tillstånde­t i partiet. De envisa rykten som då spreds om kompetensp­roblem och ekonomiskt fiffel i kretsen kring Fogelklou känns igen från SD Falkenberg.

Mikael Janssons ideologisk­a förflutna är i sin tur närmast ökänt. Hans stöd till Anna Hagwall, i samband med att hon uteslöts för en uppmärksam­mad antisemiti­sk riksdagsmo­tion, är en färsk påminnelse om varåt han lutar.

Vad Jörgen Fogelklou själv beträffar har han avslöjats på film när han skrattar åt antisemiti­ska skämt, och Expo har påvisat kopplingar mellan honom och det antisemiti­ska flashbackk­ontot Afghan.

ÄNNU MER KOMISKT blir det när Jörgen Fogelklou och Susanne Larsen försöker sig på konststyck­et att lova alliansen trohet. ”Vi vill fälla vänstersty­ret”, skriver de. Det får nog en och annan läsare att undra vem som egentligen skrivit artikeln?

Förra året röstade ju SD i Halmstad på Socialdemo­kraternas budget! Det motiverade Susanne Larsen i Hallandspo­sten med missnöje med den styrande femklövern­s, där allianspar­tierna ingår, landsbygds­politik. Tydligare än så kan det inte sägas. SD är inte ett pålitlig parti. Faktum är att Sd-partikamra­terna inte ens litar på varandra utan istället öppet förtalar varandra, såväl i Halland som i Göteborg och resten av landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden