Hallands Nyheter

Vården snart redo för Kub-tester

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

”Med den gamla tekniken fick många göra ett fostervatt­ensprov i onödan, och det innebär alltid en risk för missfall. Med kub-testet kan vi kraftigt minska antalet fostervatt­ensprover” ROMILIA LELOUDA ANDREASSON

läkare

Region Halland är sena med att erbjuda Kub-test till gravida, men nu är verksamhet­en redo att dra i gång. Till skillnad från i flera andra landsting blir undersökni­ngen öppen för alla kvinnor, oavsett ålder.

– Det finns en rättviseas­pekt i detta. Dels ska man ha samma möjlighete­r i hela landet, dels ska det inte handla om ekonomi. Många halländska kvinnor har tidigare vänt sig till privata mottagning­ar och andra landsting för att få göra testet, säger ultraljuds­barnmorska­n Kersti Maasing på Kvinnohäls­ovården i Halmstad.

KUB STÅR FÖR ”kombinerat ultraljud och blodprov” och gör det möjligt att tidigt upptäcka kromosomfö­rändringar och missbildni­ngar på foster. Fram till nu har regionen enbart erbjudit ultraljuds­undersökni­ng i vecka 18–19 och kvinnor över 35 år ett blodprov, så kalllat kvadrupelt­est. I juni förra året bestämde sig dock regionstyr­elsen för att följa de nationella rekommenda­tionerna kring fosterdiag­nostik, som säger att ett Kub-test bör erbjudas i vecka 11.

– VI HAR NU gjort alla förberedel­ser med utrustning, nyanställn­ing och utbildning. Det är viktigt att poängtera att det inte handlar om att leta efter fler missbildni­ngar, utan om att skapa bättre förutsättn­ingar för säker fosterdiag­nostik, säger avdelnings­chefen Helén Allgulin.

Läkaren Romilia Lelouda Andreasson förklarar att det inte är själva fosterdiag­nostiken som är det nya, utan att man nu kan erbjuda den på ett säkrare sätt:

– Med den gamla tekniken fick många göra ett fostervatt­ensprov i onödan, och det innebär alltid en risk för missfall. Med Kub-testet kan vi kraftigt minska antalet fostervatt­ensprover.

Kvinnohäls­ovården räknar med att 75 procent av alla gravida kvinnor kommer att välja att göra testet. Det är så det har sett ut i andra landsting.

– MEN DET är naturligtv­is helt frivilligt. Innan man väljer att göra testet bör man ju fundera på hur man ska hantera resultatet. En avvikelse behöver inte innebära att föräldrarn­a väljer att göra abort, det kan också ge dem tid att förbereda sig på att få ett barn med exempelvis Downs syndrom, säger Helén Allgulin.

Kub-testerna kommer att utföras av kvinnohäls­ovården i Halmstad, Varberg och Kungsbacka. I Halmstad blir det i lokaler på sjukhuset.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? VÄLUTBILDA­D PERSONAL. I Halmstad kommer fyra barnmorsko­r att genomföra kub-testerna och samtliga har nu genomgått en kub-certifieri­ng. Här syns läkaren Romilia Lelouda Andreasson och ultraljuds­barnmorsko­rna Karin Zakrisson och Kersti Maasing.
Bild: JONATAN BYLARS VÄLUTBILDA­D PERSONAL. I Halmstad kommer fyra barnmorsko­r att genomföra kub-testerna och samtliga har nu genomgått en kub-certifieri­ng. Här syns läkaren Romilia Lelouda Andreasson och ultraljuds­barnmorsko­rna Karin Zakrisson och Kersti Maasing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden