Hallands Nyheter

Vattentät torghandel i nya färgglada bodar invigdes

- TOBIAS SVENSSON tobias.svensson@hn.se

Tre nya bodar i glada färger ska lyfta torsdagarn­as torghandel i Köinge. i går var det dags för invigning. Och vädrets makter gjorde sitt bästa för att testa vad bodarna går för.

Förutsättn­ingarna för en lyckad invigning är inte de bästa. Det är tidig torsdageft­ermiddag och regnet öser ner över det lilla handelstor­get utanför Köinge Lantmän. Men med tanke på att det som ska invigas är tre färgglada bodar som ska göra torghandel­n mindre väderberoe­nde är det ganska passande ändå.

Bodarna har blivit verklighet tack vare en donation på 90 000 kronor från Falkenberg­s Sparbanks Framtidsba­nk.

– I stället för att dela ut pengar till aktieägare sätter banken av delar av resultatet och delar ut pengar till projekt som gynnar många, säger Irene Falkenströ­mPersson, som jobbar på sparbanken.

HON BRUKADE HUSERA på bankens numera nedlagda kontor i den byggnad som nu är tv-affären i Köinge. Därför är det närmast en självklarh­et att just hon klipper bandet och inviger de nya bodarna.

Nu ska det bedrivas handel i bodarna varje torsdag. Den blå är vikt åt pensionärs­föreningen­s våfflor och den gula åt lantmännen­s egen brödförsäl­jning.

Vad det blir i den röda kommer däremot att variera från gång till gång.

SJÄLVA BYGGET HAR utförts av Isac Oscarsson och Fredrik Andersson, som går bygg- och anläggning­sprogramme­t i Falkenberg. Det har varit deras gymnasiear­bete som tagit sju veckor att få klart.

– Det var skoj att få göra allt själv. När vi är ute och jobbar annars är det alltid någon annan som säger till oss vad vi ska göra men nu fick vi ta hela ansvaret, säger Fredrik Andersson.

Torghandel­n i Köinge kom som en total nyhet för dem när de fick uppdraget.

– Och då har man ändå kört här förbi på väg till Ullared, säger Fredrik Andersson.

ANDERS GUSTAFSON, VICE ordförande i Köinge Lantmannaf­örening, hoppas mycket på de nya bodarna.

– Min förhoppnin­g är att det här ska få fler att stanna till och upptäcka både lantmannab­utiken och torghandel­n med lokalprodu­cerade livsmedel, säger han.

 ?? Bilder: OLA FOLKESSON ?? KLIPPT VAR DET HÄR. Irene Falkenströ­m-persson från Falkenberg­s sparbank klipper bandet och inviger de nya bodarna.
Bilder: OLA FOLKESSON KLIPPT VAR DET HÄR. Irene Falkenströ­m-persson från Falkenberg­s sparbank klipper bandet och inviger de nya bodarna.
 ??  ?? UTVECKLARE. Jennifer Erlandsson och Karin Thorstenss­on spenderar sina arbetsdaga­r åt att främja utveckling­en i inlandet.
UTVECKLARE. Jennifer Erlandsson och Karin Thorstenss­on spenderar sina arbetsdaga­r åt att främja utveckling­en i inlandet.
 ??  ?? SKAPARNA. Isac Oscarsson, 19 år, och Fredrik Andersson, 18 år, har byggt de tre bodarna som sitt gymnasiear­bete.
SKAPARNA. Isac Oscarsson, 19 år, och Fredrik Andersson, 18 år, har byggt de tre bodarna som sitt gymnasiear­bete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden