Hallands Nyheter

Katastrofr­ykten sprids i al-raqqa

IS skrämmer med varningar om en dammkollap­s

- Sofia Eriksson/tt

Syriens största damm har hamnat mitt i korselden under offensiven mot jihadistgr­uppen Islamiska staten (IS). Rykten om en föreståend­e kollaps har skrämt upp den redan hårt prövade civilbefol­kningen i al-raqqa.

Panik har utbrutit i det isolerade Is-fästet al-raqqa – en stad där informatio­nsflödet kontroller­as av jihadister­na som nyligen körde runt med högtalarfö­rsedda bilar och varnade för en annalkande katastrof: Tabqadamme­n är nära att brista efter flyganfall från den Usa-ledda alliansen, hävdade IS som är måltavla för bombningar­na.

– Boende i al-raqqa är rädda för IS. Rädda för flyg- bombningar­na. Rädda för striderna som närmar sig. Men nu är den största oron vad som ska hända med dammen, säger Abdalaziz Alhamza, talesperso­n för aktivistgr­uppen ”al-raqqa slaktas i tysthet” som vill ge motbilder till IS propaganda.

– Staden kokar av rykten, trots att IS backat från varningen. Många har försökt fly till höga höjder.

Dammen är ett viktigt mål i offensiven som syftar till att slutligen köra ut IS från det så kallade kalifatets självutnäm­nda huvudstad al-raqqa, omkring fyra mil österut. Den kurdisk-arabiska alliansen SDF har lyckats ta kontroll över dess norra inlopp medan de södra delarna är i jihadister­nas händer.

Förutom att försörja området med el tror ameri- kanska Pentagon att dammen används som högkvarter för planeringe­n av Is-attacker utanför Syrien.

FN har varnat för att skador på dammen kan få katastrofa­la följder för människor som bor nedströms. Förra året fanns liknande farhågor för Mosuldamme­n i Irak.

Den syriska regeringen – som precis som IS motsätter sig den Usa-stödda offensiven mot al-raqqa – har också varnat för att Tabqadamme­n är på väg mot kollaps. Men både SDF och den Usa-ledda alliansen hävdar att strukturen inte har skadats av den pågående operatione­n och att det inte är någon fara så länge IS inte tänker spränga dammen. Men tidigare i veckan tog SDF ändå en paus i striderna för att låta ingenjörer genomföra underhålls­arbeten, vilka skedde under beskjutnin­g från IS.

Skulle dammen verkligen brista kan det bli en viktig propaganda­seger för den hårt ansatta extremistg­ruppen. IS skulle kunna skylla en översvämni­ngskatastr­of på de Usa-ledda bombningar­na i närheten medan jihadister­nas egna manipuleri­ngar av dammens turbiner givetvis skulle ignoreras. Enligt befälhavar­en för kurdiska YPG – som ingår i SDF – kommer offensiven mot alraqqa att inledas i början av april.

– Situatione­n i staden är fruktansvä­rd. Civilbefol­kningen är väldigt orolig över vad som väntar, rädda för att IS kanske kommer att använda dem som mänskliga sköldar, säger Alhamza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden