Hallands Nyheter

Löfven till de borgerliga: Besinna er!

-

Stefan Löfven kritiserar de borgerliga för att ägna sig för mycket åt det politiska spelet i stället för att värna Sverige.

– Besinna er! säger statsminis­tern och öppnar samtidigt för förhandlin­gar om skatterna med de borgerliga.

– Vi kan inte hålla på med ett spel bara, där det verkar vara viktigare att ställa till svårighete­r för de andra än att föra landet framåt, säger Löfven.

– Titta på vad som hände i USA. De hade en kongress som inte kunde lösa några frågor och till slut kom en som sa att han hade enkla lösningar på allting. Det är där USA är nu och Sverige ska inte dit, säger Löfven.

– Vi har en rätt så komplex situation runt om oss med Brexit, Rysslands agerande i vårt närområde och en ny Usa-administra­tion som vi inte vet var det landar. Att i det läget ägna all tid åt det politiska spelet och trixandet är för mig fel, säger han.

Han kritiserar de borgerliga för att de inte vill diskutera med regeringen för att nå lösningar, samtidigt som de inte vill samarbeta med SD.

– Det håller faktiskt inte ihop. Här får man faktiskt välja. Och menar man allvar med att inte samarbeta med Sverigedem­okraterna så finns det bara en väg och det är blockövers­kridande samarbete. Min dörr är öppen, säger Stefan Löfven.

Frågan är hur han ska kunna göra upp om skatterna med Centern och Liberalern­a, när Vänsterpar­tiet redan har förhandlat fram skattehöjn­ingar.

– När vi säger att dörren är öppen så är den öppen. Låt oss diskutera och se om vi kan hitta en lösning, säger Stefan Löfven.

Beskedet välkomnas inte av Jonas Sjöstedt (V).

– Regeringen kan ju inte bryta ingångna avtal eller överenskom­melser som man redan har gjort. Det är helt uteslutet, säger Sjöstedt.

Moderatern­as ekonomiskp­olitiske talesperso­n Ulf Kristersso­n reagerar på Stefan Löfvens angrepp.

– Det är banne mig inte vi som skapar problemen. Det är han som skapar problem genom att lägga skattehöjn­ingar som han vet att det saknas stöd för i riksdagen. Vad vi gör är att diskutera olika sätt att lösa de problemen, och då har vi litet olika uppfattnin­gar. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden