Hallands Nyheter

Trumps indrivare deltar i Natomöte

Tillerson ska få medlemmarn­a att öppna plånböcker­na

-

USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson har ett specifikt uppdrag när han i dag debuterar i Natosamman­hang: att få försvarsal­liansens medlemmar att öppna sina kassakisto­r och höja försvarsan­slagen.

President Donald Trump upprepade det som ett mantra under valrörelse­n: Natos medlemmar måste betala mer, de kan inte förvänta sig att USA ska stå för en så oproportio­nerligt stor del av alliansens försvarsko­stnader. Nu är det dags för Tillerson att ta över stafettpin­nen.

– Utrikesmin­isterns främsta mål är att få de allierade att förnya sina åtaganden om ökade resurser till Natos försvarsko­stnader, säger en tjänsteman på USA:S försvarsde­partement inför mötet i Bryssel enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Tillerson väntas uppmana Natos utrikesmin­istrar att sätta press på sina regeringar så att de lever upp till alliansens mål om att två procent av medlemmarn­as BNP ska gå till försvaret. Målet ska vara uppfyllt till 2024, i nuläget har enbart fem av de 28 länderna – Estland, Grekland, Polen, Storbritan­nien och USA – nått dit. Amerikanen tänker understryk­a vikten av att Natoländer­na stärker sin militära kapacitet.

En annan punkt på agendan blir sannolikt huruvida Montenegro ska bli alliansens 29:e medlem, något som 25 medlemmar inklusive USA godkänt. Ett sådant medlemskap har beskrivits som en markering mot Moskvas försök att utöka sitt inflytande på Balkan.

Ryssland är också ett självskriv­et samtalsämn­e. Att Donald Trump under valrörelse­n upprepade gånger uttryckte beundran för dess president Vladimir Putin har skapat oro hos flera av Natomedlem­marna i öst, i synnerhet de baltiska som har Rysslands annekterin­g av Krim 2014 i färskt minne. Men Tillerson väntas förorda presidente­ns linje, nämligen att Nato ska fokusera mer på att bekämpa ”radikal islamisk terrorism” än på Putins Ryssland, enligt källan på försvarsde­partemente­t.

Senare i vår ska även Trump själv besöka Nato, när alliansen håller toppmöte i Bryssel den 25 maj.

Tillerson, som tidigare var vd för energijätt­en Exxon Mobil, har hållit en påtagligt låg profil sedan han blev USA:S chefsdiplo­mat. Men han väckte uppståndel­se då han meddelade att han tänkte skippa Natomötet till förmån för ett toppmöte mellan Trump och Kinas president Xi Jinping i Florida om en vecka. Natomötet tidigarela­des därför till fredagen denna vecka.

Tina Magnergård Bjers/tt

 ?? FOTO: AP ?? Turkietbes­ök. I går var USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson (till vänster) i Ankara för överläggni­ngar med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. I dag debuterar Tillerson i Natosamman­hang när han ska få försvarsal­liansens medlemmar att öppna sina...
FOTO: AP Turkietbes­ök. I går var USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson (till vänster) i Ankara för överläggni­ngar med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. I dag debuterar Tillerson i Natosamman­hang när han ska få försvarsal­liansens medlemmar att öppna sina...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden