Hallands Nyheter

”Det skulle vara enormt”

Forskargru­pp i jakt på utdöd pungvarg – har inte officiellt setts till sedan 1936

-

Pungvargen, eller den tasmanska tigern som den också kallas, är kanske inte så utdöd som befarat. Det hoppas i alla fall australisk­a forskare på jakt efter rovdjuret som officiellt inte setts till sedan 1936.

– Det skulle vara enormt stort, säger professor Bill Laurance.

En gång i tiden strövade pungvargen över hela det australisk­a fastlandet, och även Nya Guinea. Men på 1800-talet fanns rovdjuret bara kvar på ön Tasmanien.

Där ställde den till problem för nybyggarna, då den dödade boskap, framför allt får. Som svar erbjöd regeringen skottpenga­r för pungvargen, som snabbt minskade i antal tills det sista kända exemplaret dog på ett zoo i Hobart 1936.

Tänk dig att lejonet eller tigern skulle försvinna och sedan återupptäc­kas, så stort är det.

professor vid James Cook University.

Fast kanske var det inte den sista. Sedan 1936 har tusentals observatio­ner av djuret rapportera­ts in. Aboriginer­na i norra Queensland pratar också om ett djur som de kallar ”månskensti­gern”. De flesta observatio­ner har kunnat avfärdas, men nu BILL LAURANCE,

har två fall väckt forskarnas intresse.

– De har gett extremt detaljerad­e beskrivnin­gar. Det är personer som är väldigt vana i naturen. De vet hur liknande djur som dingo, vildsvin och hundar ser ut, säger Bill Laurance, vid James Cook University.

Han leder ett projekt i delstaten Queensland för att se om den tasmanska tigern kanske inte är utdöd trots allt. 50 kamerafäll­or kommer att placeras ut på Kap York, Australien­s nordligast­e udde, och forskarna ska också söka efter djuren med hjälp av ficklampor i mörkret.

– Som forskare måste jag säga att chanserna är små att vi ska hitta den. Även om den finns, så skulle det vara i små population­er, säger han och tillägger att man i vilket fall som helst hoppas på att lära sig saker om övriga däggdjur i regionen.

Men projektet har väckt stort intresse. Laurance berättar att tio produktion­sbolag, med kopplingar till BBC och Animal Planet, som vill filma arbetet, har hört av sig tillsamman­s en drös frivilliga. Vad skulle det betyda om ni hittade den?

– Jorden skulle stanna kring sin axel. Det skulle vara en så stor grej, att ett sådant ikoniskt djur skulle återupptäc­kas. Pungvargen var alfarovdju­ret på det australisk­a fastlandet. Tänk dig att lejonet eller tigern skulle försvinna och sedan återupptäc­kas, så stort är det, säger han.

Antagligen skulle en upptäckt få hållas hemlig, tills myndighete­rna kommit fram till hur man skulle hantera uppgiften, enligt honom.

Det har förekommit att djur som ansetts vara utdöda egentligen lever vidare. Ett exempel är den australisk­a nattpapego­jan, som inte siktats på mer än 75 år då den fångades på film 2013.

Gustav Sjöholm/tt

 ?? FOTO: UNIVERSITY OF MELBOURNE/AFP ?? Hoppet lever. Pungvargar på ett zoo i Hobart på Tasmanien 1918. Det sista kända exemplaret av arten dog 1936.
FOTO: UNIVERSITY OF MELBOURNE/AFP Hoppet lever. Pungvargar på ett zoo i Hobart på Tasmanien 1918. Det sista kända exemplaret av arten dog 1936.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden