Hallands Nyheter

Mästare Ekström slår ur underläge

MOTOR: VÄRLDSMÄST­ARE SOM INTE VET HUR SÄSONGEN SER UT

- INGELA AHLBERG TT

Inte ens nu, som regerande världsmäst­are, känner sig Mattias Ekström som favorit inför rallycross­äsongen. – Inte efter Volkswagen­s intåg. Men jag hoppas och drömmer om att vi ska vara ett av teamen som slåss om segrarna, säger han inför premiären.

För tre år sedan byggde Dtmföraren upp sitt eget rallycross­team, med egna pengar och egna idéer. I fjol nådde han sitt drömmål och blev världsmäst­are. Vm-titeln blev kvittot på att han satsat rätt, men det största för Ekström var att Audi därefter gick in med sitt fabriksstö­d.

– Dels får vi ekonomiskt stöd, dels har de jättemånga duktiga ingenjörer som ska hjälpa oss och det är jättevärde­fullt. Dessutom får vi med oss fyra-fem personer som ska hjälpa oss under tävlingarn­a, säger Ekström.

HAN SÄGER ATT fabriksstö­det egentligen hade behövts långt tidigare.

– Många tycker att det är konstigt att vi gjorde det så bra utan stöd och det känns som att det var i sista minuten som vi fick till det. På sikt hade det varit omöjligt att konkurrera utan det, säger han.

– Nu finns det en förhoppnin­g om att vi ska kunna stå lite mer på egna ben och jag har en dröm om svarta siffror i bokslutet, att få tillbaks lite av det man investerat.

Trots det utökade stödet och en titel i bagaget tycker han att hans stall EKS fortfarand­e slår ur underläge. Det beror på det nybildade Volkswagen-teamet med förre rallyvärld­smästaren Petter Solberg och Vm-tvåan Johan Kristoffer­sson.

– VOLKSWAGEN HAR ju avslutat satsningen i rally och tagit de Wrc-bilarna till rallycross­en i stället. Med deras erfarenhet och de bilarna är vi som David mot Goliat. Vi är ett gäng som har en verkstad hemma i Sverige, i Fagersta, och som byggt ett team med mycket hjärta och passion och plötsligt fått hjälp från fabriken. När det gäller Solbergs stall så är det ju VW Motorsport som driver teamet.

– Jag är stolt över att någon gör det i rallycross­en, för nu får vi mäta oss mot en värdig motståndar­e och det är ett gigantiskt steg framåt för rallycross­en med den satsningen.

Ekström fortsätter att även i år dubblera, han är kvar i den tyska banracings­erien DTM som han kört sedan 2001.

– Det känns som att jag inte är färdig med DTM där jag skulle vilja ha en fantastisk säsong och kommer att göra allt jag kan. Men jag ska försöka att slappna av lite och vara lite smartare, för många gånger går det fel när jag tar i lite för mycket.

PRECIS SOM I fjol är det en tävlingshe­lg där rallycross-vm och DTM krockar. I fjol fick han Dtmstallet­s tillåtelse att prioritera rallycross­en, eftersom han låg bra till i Vm-serien, men hur det blir i år vet han inte ännu. Årets krock drabbar den svenska Vm-deltävling­en i Höljes i juli.

– Vi får se hur det blir, beslutet kommer under säsongen.

Några dagars rallycross­träning med teamet i Frankrike i förra veckan gjorde världsmäst­aren, Sveriges första i bilsport på 32 år, redo för helgens tävlingar i Barcelona.

– I vår sport blir man aldrig färdig-färdig, men jag tycker att vi gjort hemläxan och gjort det vi kan för att förbättra bilen. Om det räcker återstår att se.

 ?? Bild: LUDVIG THUNMAN ?? OSÄKER. I och med att Volkswagen har gett sig in i rallycross-serien med ett fabrikstea­m har den regerande världsmäst­aren Mattias Ekström egentligen ingen aning om vad som väntar inför helgens Vm-premiär.
Bild: LUDVIG THUNMAN OSÄKER. I och med att Volkswagen har gett sig in i rallycross-serien med ett fabrikstea­m har den regerande världsmäst­aren Mattias Ekström egentligen ingen aning om vad som väntar inför helgens Vm-premiär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden