Hallands Nyheter

Elfsborg och Kalmar vill utmana

- HENRIK SKIÖLD TT

Storstad mot landsort. Konflikten har alltid funnits där. Politiskt och ekonomiskt är den högaktuell – så även i elitfotbol­len. – Utmanaren är vår roll i svensk fotboll, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Sedan millennium­skiftet har sex av sjutton Sm-guld hamnat utanför Stockholm, Göteborg och Malmö, landets tre största städer. Elfsborg har tagit två, Halmstad, Helsingbor­g, Kalmar FF och IFK Norrköping de övriga. Procentuel­lt hamnar vart tredje Sm-guld utanför storstäder­na.

– Det är vi – och Norrköping de senaste två åren – som varit landsorten­s utmanare till storstadsk­lubbarna. Och det är så vi ser oss som lag, säger Haglund.

Affärsmode­llen är lika enkel som nödvändig. Fostra egna spelare, sälja dem dyrt, återinvest­era en stor del av pengarna i utbildning­en av unga spelare.

– MAN SKA kunna komma till Elfsborg och utvecklas, förhoppnin­gsvis vinna många fotbollsma­tcher och sedan ta nästa kliv. Vi är en klubb som jobbar med att skapa våra egna stjärnor, mer än att investera i färdiga stjärnor.

– Det ger så fina ringar på vattnet att kunna skapa sina egna stjärnor. Drömmen är att ha elva egna spelare i laget, säger Haglund. Är det realistisk­t?

– Det är absolut en utmaning, men det kan gå. Tittar man på hur många spelare vi har tagit fram så kan det gå.

I premiären på måndag väntar Kalmar FF på bortaplan. På Guldfågeln resonerar tränaren Peter Swärdh i samma tankebanor som Haglund. Kalmar är en mindre stad än Borås och vikten av att bli mer självförsö­rjande är påtaglig.

Den nya arenan slukar pengar och tär på det egna kapital som i huvudsak byggts upp genom lukrativa spelarförs­äljningar de senaste åren. Utbilda, prestera sportsligt, sälja. Det är ekvationen som ska gå ihop.

– TIDEN TALAR mot mindre föreningar och miljöer. Det handlar om att optimera sina resurser. Det är nyckeln. Det är på väg att bli en resa i svensk fotboll där det börjar skilja mer och mer. Större föreningar växer ganska kraftfullt. Kalmar är på väg in i en sån roll där det verkligen gäller att optimera sina resurser, säger Swärdh.

– Vi har relativt mycket publik och intäkter sett till den folkmängd som är här nere, men vi är också den näst minsta (Östersund mindre) orten i allsvenska­n.

– När det kommer en stark generation emellanåt kan man prestera långt över de ekonomiska förutsättn­ingarna och när det är tunnare år får man se till att den finns en någorlunda hygglig plattform att jobba från.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden