Hallands Nyheter

Timmar av tjafs växer till satir

- MARIA DOMELLÖF-WIK

DRAMA

SIERANEVAD­A - EN GRAVALLVAR­LIG KOMEDI Regi: Cristi Puiu, Rumänien, 2016 (173 min)

Rumänske Cristi Puiu, vars drama Herr Lazarescus död blev en världssucc­é, är nu tillbaka i dödens omedelbara närhet. Men där herr Lazarescu var döende, och fraktades runt i ambulans från sjukhus till sjukhus, är pappan här redan död. Familjen försöker hålla en minnesstun­d i mammans lägenhet. Syskon, släkt och vänner samlas och blir allt mer irriterade på varandra under en utdragen väntan på prästen.

SKICKLIGT UTVECKLAR Puiu, som räknas till en av den rumänska filmens främsta nutida regissörer, en svidande satir över det samtida politiska Europa. Efter att ha tillbringa­t närmare tre timmar med den konstant bråkande och tjafsande familjen i en rökig lägenhet som känns allt mer klaustrofo­bisk för biobesökar­en är det svårt att inte dra parallelle­r till dagspoliti­ken och ett skakigt Europa. Om det är så här svårt att hålla sams inom familjen, hur är det då ens möjligt att enas kring lagar och riktlinjer för hela samhällen eller kontinente­r?

Skickligt förs det ena samhällspr­oblemet efter det andra in i lägenheten och därmed diskussion­en: drogmissbr­uk, religiös och politisk fanatism, ickeengage­mang. Samtidigt synas familjen i sömmarna, med sina hemlighete­r och lögner. Timme efter timme av väntan blottlägge­r skavanker i äktenskap och föräldrask­ap, visar förtroligh­et men även brist på lojalitet. Avsaknaden av konstrukti­va lösningar är slående, liksom familjemed­lemmarnas oförmåga att lyssna på varandra.

Det är knappast en slump att dramakomed­in utspelar sig tre dagar efter terrorista­ttacken mot satirtid skriften Charlie Hebdo. Tankarna under den ångestladd­ade eftermidda­gen går till verk av Ingmar Bergman och Lars Norén, allt medan familjen krisar och talar ut.

 ?? Bild: FOLKETS BIO ?? POLITISK SATIR. Mimi Branescu i rollen som Lary.
Bild: FOLKETS BIO POLITISK SATIR. Mimi Branescu i rollen som Lary.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden