Hallands Nyheter

HN FRÅGAR: VEM SER DU SOM MARI-LOUISE WERNERSSON­S EFTERTRÄDA­RE? KAN DU TÄNKA DIG ATT TA ÖVER ROLLEN?

-

Tore Holmefalk tog plats i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott efter Ingemar Johansson 2015 och ses kanske därför som en naturlig efterträda­re av många. Är ordförande i Kommunalfö­rbundet Räddningst­jänst Väst men har i övrigt inga tunga politiska ordförande­poster på meritlista­n. Dock van vid ordförande­skap från diverse förenings- och näringsliv­uppdrag. – Javisst, hade jag fått frågan om jag ville stå högst upp på valsedeln så skulle jag tacka ja.

Agneta Åkerberg valde vid årsskiftet att lämna sina då tre nämndsuppd­rag på grund av tidsbrist. Hon har inte tagit ställning till en comeback om frågan skulle ställas. Samtidigt gör nominering­sprocessen henne lite orolig. – Jag ser ingen given efterträda­re. Jag har frågat mig varför man inte fört diskussion­en om vilka som ska lyftas upp tidigare, säger hon.

Per Johansson, 32, har trots sin relativa ungdom varit aktiv i Falkenberg­spolitiken i 15 år. En stor del av den tiden har han hållit i ordförande­klubban i kultur- och fritidsnäm­nden. Han överraskad­es över onsdagens besked från Wernersson. – Jag är verkligen inte orolig. Det finns många kandidater som kan axla den här rollen. Givetvis börjar man fundera lite extra. Jag är glad att mitt namn har nämnts men det är helt omöjligt att ge svar i dag.

Anette Ivarsson är nybliven kretsordfö­rande men saknar längre kommunpoli­tisk erfarenhet. Är dock ordförande i kommunala bostadsbol­aget Fabos styrelse. – Jag kan varken säga ja eller nej. Det får ha sin gång. Det kom ju plötsligt för oss alla det här men det finns många kompetenta personer i det här teamet.

Kerstin Angel, ordförande i barnoch utbildning­snämnden de senaste tre mandatperi­oderna, har jobbat nära Mari-louise Wernersson, inte minst i den stora, svåra och delvis mycket infekterad­e skolfrågan. – Jag tycker att det är för tidigt att svara på en sådan fråga. Jag ser fram emot en nominering­sprocess.

Shlomo Gavie har mångårig erfarenhet från den tunga och stora socialnämn­den, dock aldrig som ordförande. Har varit aktiv och frispråkig i debatten mot nedläggnin­gen av landsbygds­skolorna. Lika frispråkig är han när han får frågan: – Absolut. Jag är en av dem som har jobbat med många centrala frågor. Sedan är det så klart alltid svårt att ersätta en så erfaren ledare. Den som tillträder måste skapa en egen profil och ett eget nätverk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden