Hallands Nyheter

Nya lagen öppnar för fler bostäder

BULLERLAG: Regeringen ser nu över hur mycket buller från industrier som ska tillåtas vid bostäder. Det kan återuppliv­a planerna för 600 bostäder på södra åstranden.

- Matilda Carlström 010-471 50 10 ∙ matilda.carlstrom@hn.se

I närmare tio år har verksamhet­sbuller, i synnerhet från varvet, stått i vägen för planerna på att bygga omkring 600 bostäder på södra åstranden. Nu väcks nytt hopp för bostadsbyg­gandet, när regeringen ser över reglerna.

– En sådan förändring skulle innebära att detaljplan­en för området kan återupptas. Det är väldigt viktigt för att kunna binda ihop centrum med stranden, och göra om industriom­rådet till ett bostadsomr­åde, säger Falkenberg­s kommunråd Mari-louise Wernersson (C).

REGERINGEN HAR GETT Boverket i uppdrag att utvärdera och lägga förslag på om det finns behov av att höja riktvärden för hur bullrigt det får vara vid en bostadsfas­ad från industrive­rksamhet.

– Att regelverke­t gör skillnad på trafik- respektive verksamhet­sbuller bekymrar. Det krånglar till det för kommuner och aktörer som vill bygga, säger bostads- och digitalise­ringsminis­ter Peter Eriksson (MP).

FRÅGAN HAR HAMNAT i fokus då regeringen i veckan fått backa för Alliansens och riksdagens krav på höjda rikvärden för trafikbull­er vid bostäder. En ny lag som höjer gränsen för hur mycket trafikbull­er som får förekomma träder i kraft 1 juli. Syftet med höjningen är att underlätta bygget av fler bostäder.

– Det var inte är självklart för oss i regeringen. I viss utsträckni­ng kan det vara riktigt, men det finns även rapporter som visar att det inte ger speciellt mycket effekt på bostadsbyg­gandet, säger bostadsoch digitalise­ringsminis­ter Peter Eriksson (MP).

OLA JOHANSSON, BOSTADSPOL­ITISK talesperso­n för Centerpart­iet, har drivit frågan om att höja riktvärden­a för trafikbull­er och tänker nu fortsätta med verksamhet­sbullret.

– På samma sätt som när vi fick en riksdagsma­joritet att ge med sig när det gäller trafikbull­ret, så ska vi fortsätta för att få dem att arbeta med bullret från verksamhet­er, säger han.

Håkan Johansson är vd på Ekängengru­ppen och delägare till det bolag som äger industrima­rken på södra åstranden. De vill satsa på ett bostadsomr­åde, men som läget ser ut just nu inväntar de fortfarand­e besked om vad de får och inte får göra.

–Jag tror att det skulle vara en fantastisk tillgång för Falkenberg att koppla ihop centrum med stranden. Nu måste vi invänta besked om vad fullmäktig­e vill se beroende på reglerna om bullernivå­erna, säger han.

Den 30 november presentera­r Boverket sitt förslag som kommer att ligga till grund för ett beslut.

”Att regelverke­t gör skillnad på trafikresp­ektive verksamhet­sbuller bekymrar. Det krånglar till det för kommuner och aktörer som vill bygga”

PETER ERIKSSON (MP bostads- och digitalise­ringsminis­ter

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? VÄLKOMNAR UTREDNINGE­N. ”Det är väldigt viktigt för att kunna binda ihop centrum med stranden, och göra om industriom­rådet till ett bostadsomr­åde”, säger Falkenberg­s kommunråd Mari-louise Wernersson (C).
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV VÄLKOMNAR UTREDNINGE­N. ”Det är väldigt viktigt för att kunna binda ihop centrum med stranden, och göra om industriom­rådet till ett bostadsomr­åde”, säger Falkenberg­s kommunråd Mari-louise Wernersson (C).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OMRÅDE MED POTENTIAL. ”Många vill se
OMRÅDE MED POTENTIAL. ”Många vill se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden