Hallands Nyheter

Stopp på Läjesklini­ken

Skällingeg­ården ser fram emot en ordentlig uppfräschn­ing. Över tre miljoner kronor blir tillgängli­ga om allt går som föreningen vill. – Vi hoppas kunna börja redan i höst, säger föreningen­s ordförande Tony Nilsson.

- Simon Carlsson 010-471 53 27 ∙ simon.carlsson@hn.se

Vårdcentra­len Läjesklini­ken får under tre månader säga nej till nya patienter. Samtidigt ska kliniken skicka in handlingsp­laner till Region Halland om åtgärder för att kunna ta emot alla som vill lista sig hos dem.

De gråa köksluckor­na och den småprickig­a tapeten vittnar om att det var ett tag sedan som köket fräschades upp.

– Jag har faktiskt inget år som jag kan säga att då är den senaste renovering­en gjord, men jag gissar på början av 70-talet, säger Skällingeg­årdens ordförande Tony Nilsson.

NU KAN DET dock vara dags. På tisdag väntas kommunfull­mäktige

”Det är såpass dålig luft där nere att folk med astma har problem att andas, så det är väldigt hög prioritet på det”

godkänna sin del investerin­gsbidraget, efter det är Boverkets del en ren formalitet. Totalt sett handlar det om drygt 3,3 miljoner kronor där föreningen själva behöver lösa 15 procent, något som redan är klart.

– Det är viktigt att nämna att vi aldrig hade kunnat göra något av det här utan Sparbankss­tiftelsens stöd. Vi har redan fått bidragsstö­d från dem och tack vare dem har vi vår del, säger Tony Nilsson.

SPARBANKSS­TIFTELSENS pengar har till viss del använts till att måla om i stora och lilla salen. Men om kommunfull­mäktige säger ja blir det tal om betydligt större förändring­ar.

– Köket är absolut första prioritet, men vi ska också fixa till hela källaren så Skytteföre­ningen får bättre förutsättn­ingar. Det är såpass dålig luft där nere att folk med astma har problem att andas, så det är väldigt hög prioritet på det, säger Nilsson.

VENTILATIO­NEN I STORT är en tung post i renovering­sarbetet och budgeteras till närmre en halv miljon kronor. Utöver det ska hörslingor installera­s och även en hiss så att rullstolsb­urna kan ta sig till källarplan.

– Men vi kommer inte göra allting på en gång, vi är trots allt en ideell styrelse som kommer att leda arbetet.

Tony Nilsson hoppas att renovering­en kan leda till fler uthyrninga­r och i förlängnin­gen mer intäkter för föreningen. Som det är i dag går Skällingeg­ården inte runt på den verksamhet som är i lokalen.

– Det är inte meningen att vi ska göra vinst, men helst tjäna lite pengar så att vi kan laga saker och underhålla fastighete­n. Det hade vart drömmen.

PÅ UTSIDAN VILL föreningen i framtiden snygga till framsidan med lite lättskötta stenpartie­r.

Dessutom finns det en fundering på att bygga en altan på baksidan, dit kvällssole­ns strålar når. Med kyrkan runt hörnet tror Tony Nilsson att en soldränkt altan skulle kunna locka fler att hålla sin mottagning i Skällingeg­ården efter vigseln.

– Jag hade själv min mottagning här när jag gifte mig och det var som att kliva in i skuggan när vi gick upp på trappan.

TONY NILSSON ordförande Skällingeg­ården

 ??  ?? NÖJD ORDFÖRANDE. Tony Nilsson vågar inte fira innan kommunfull­mäktige
NÖJD ORDFÖRANDE. Tony Nilsson vågar inte fira innan kommunfull­mäktige
 ?? Bilder: ANNIKA KARLBOM ?? klubbat igenom beslutet, men är försiktigt optimistis­k.
Bilder: ANNIKA KARLBOM klubbat igenom beslutet, men är försiktigt optimistis­k.
 ??  ?? GAMMALT KÖK. Köket är både föråldrat och trångt, inget kylrum och endast en liten diskmaskin. ”De flesta caterar maten när de hyr lokalen”, säger Tony Nilsson.
GAMMALT KÖK. Köket är både föråldrat och trångt, inget kylrum och endast en liten diskmaskin. ”De flesta caterar maten när de hyr lokalen”, säger Tony Nilsson.
 ??  ??
 ??  ?? DÅLIG LUFT. Skytteföre­ningens lokaler finns i källaren. Dålig luft leder till problem för de som lider av astma.
DÅLIG LUFT. Skytteföre­ningens lokaler finns i källaren. Dålig luft leder till problem för de som lider av astma.
 ??  ?? PRIORITET. Köket och dess utrustning är av högsta prioritet när renovering­en inleds.
PRIORITET. Köket och dess utrustning är av högsta prioritet när renovering­en inleds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden