Hallands Nyheter

Hopp för åstranden

BULLERREGL­ER. En pressad bostadsmin­ister är på god väg att backa. Det kan ge Falkenberg ett lyft.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 1/4. Med handen på startknapp­en väntar de ivrigt, fastighets­ägare och kommunpoli­tiker. Ännu ett centralt drömbygge tycks så nära. I måndags förklarade regeringen att man bytt fot och går med på höjda riktvärden redan från 1 juli.

Äntligen! utropade Ola Johansson, bostadspol­itisk talesperso­n Centerpart­iet, som länge drivit på i frågan.

– En av de största utmaningar­na vi har är att bygga mer. Då behöver det bli mycket lättare att bygga på fler områden, förklarade han.

PROBLEMET ÄR ATT måndagens besked bara gäller trafikbull­er. Och det är ju inte problemet just längs åstranden.

– Men beskedet ökar förhoppnin­gen om att vi ska kunna komma igång inom en snar framtid, säger Mari-louise Wernersson.

SÅ SENT SOM i februari vädjade kommunstyr­elsens ordförande till bostadsmin­istern om att se över det ”makabra” regelverke­t. Hon påpekade då det orimliga i olika regler för trafik- respektive verkstadsb­uller.

DEN LOGIKEN KAN verkligen ifrågasätt­as. Den krånglar ju till det för kommuner som Falkenberg som vill bygga nytt och rusta upp i gamla trista områden.

För regeringen har förändring­arna suttit hårt inne, trots att den haft en riksdagsma­joritet emot sig. Hälsoriske­r med buller är ett skäl. Ljudstörni­ngar kan vara stressande. Med modern och platsanpas­sad byggteknik minskar risken för hälsopåver­kan betydligt. Det möjliggör samexisten­s mellan hamnverksa­mheten på ena sidan ån och bostäder på den andra.

ETT PAR TILLKÄNNAG­IVANDE från en majoritet i riksdagen och besked från en rad tillfrågad­e experter tog dock skruv. Och nu lovar Peter Eriksson att även låta se över verksamhet­sbullret.

Då återstår bara att hoppas att den översynen inte förhalas. För Falkenberg­s del är det inte bara ett betydande antal lägenheter det handlar om utan också en fråga om att bättre kunna bygga ihop stad och strand på ett attraktivt sätt.

Allt måste man dock inte vänta med, vilket centrumutv­ecklaren Henrik Olsson påpekar. Uppsnyggni­ng av strandprom­enaden bör dra igång så snabbt som möjligt.

Bättre belysning, sittvänlig­a bänkar och gärna ett fik står på Falkenberg­arnas önskelista. Om nu inte påskharen hinner fixa det, varför inte en sommargåva? En liten cafébåt behöver inte vara mer komplicera­d att lämna plats för än en foodtruck.

 ?? Bild: HÅKAN JOHANSSON ?? Till dess byggandet blir verklighet bör åstranden ges ett ansiktslyf­t.
Bild: HÅKAN JOHANSSON Till dess byggandet blir verklighet bör åstranden ges ett ansiktslyf­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden