Hallands Nyheter

Grinigt om ny Varbergssk­ola

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 1/4. En ny skola, med engelsk inriktning, kan det vara något för Varberg? Temperatur­en på barn- och utbildning­snämndens svar är i nivå med ett påskdopp vid kallbadhus­et.

MEDAN DEBATTEN OM vinsttak och veton mot friskolor rasar på riksnivå, med alliansen mot regeringen, kan det ibland uppenbarli­gen bli ombytta roller när frågan når en kommun.

”Vi ser att Engelska skolan tillför en pedagogik som vi saknar. Och vi vet att många föräldrar efterfråga­r detta, svarade en socialdemo­kratisk kommunstyr­elseordför­ande i Skellefteå nyligen på frågan om en nyetableri­ng. Han fick eldunderst­öd av partikamra­ter som nyktert konstatera­de att Skellefteå är en del av världen, globaliser­ingen ett faktum och att en skola med engelskspr­åkig profil kan bidra till tillväxt.

I Varberg är det lite annat ljud i skällan.

– Vi är för valfrihet men om Folkuniver­sitetet startar så får vi fler platser än sökande. Det får ekonomiska konsekvens­er, säger Micael Åkesson (M), barnoch utbildning­snämndens ordförande.

EN BIDRAGANDE ORDSAK till det kyliga svaret till Skolinspek­tionen är att friskolan, bortsett från språkinrik­tningen, tänker sig att erbjuda program som redan finns på kommunens gymnasier.

Att friskolor kan komma att konkurrera om samma elever som kommunala skolor hör dock spelets regler. Det har traditione­llt, inte minst inom just Moderatern­a, setts som en av fördelarna med friskolere­formen.

KONKURRENS SPORRAR TILL bättring av tidigare etablerad verksamhet och anses därmed bidra till utveckling. Och det kan väl en kommun med blågrönt styre i rimlighete­ns namn inte vara emot?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden