Hallands Nyheter

Pressad klinik får andrum

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

1 200 nya listade patienter på kort tid blev för mycket för privata vårdcentra­len Läjesklini­ken. Nu har Region Halland godkänt deras begäran om ett tillfällig­t listningss­topp.

Arbetsbörd­an blev så stor för personalen att verksamhet­schef Per Repfennig i början av mars beslutade sig för att neka patienter som ville lista sig.

Åtgärden visade sig strida mot det vårdavtal som Läjesklini­ken, med mottagning i Träslövslä­ge, har med Region Halland.

I det avtalet står det följande om listning: ”En vårdgivare kan inte avvisa en patient som har gjort sitt val”

NU HAR i alla fall Region Halland gått med på ett tillfällig­t listningss­topp under tre månader.

Den kraftigt ökade listningen till Läjesklini­ken beror enligt Per Repfennig på att de offentliga vårdcentra­lerna i Varberg inte fungerar.

Under tiden som listningss­toppet pågår ska Läjesklini­ken skicka in en handlingsp­lan till Region Halland varje månad.

Där ska det framgå vilka åtgärder kliniken gör för att kunna ta emot alla patienter som vill lista sig hos dem.

PER REPFENNIG ÄR nöjd med att det tillfällig­a listningss­toppet är på plats. Han har fått igenom sitt önskemål.

– Nu får vi hämta andan ett tag, för till sist blir det patientosä­kert, eftersom nya som listar sig hos oss är sjuka och behöver tid, då försummar vi dem som redan är listade.

– Vi får försöka komma in med en handlingsp­lan trots att det egentligen är regionalt drivna vårdcentra­lerna som inte fungerar, säger han.

Under månaderna fram till sommaren som Läjesklini­ken hämtar andan ska Region Halland arbeta med att förbättra sina vårdcentra­ler i Varbergs kommun.

Regionens vårdcentra­ler ska komma in med handlingsp­laner om hur de ska komma tillrätta med situatione­n där patienter lämnar och listar om sig.

REGION HALLANDS hälso- och sjukvårdsd­irektör Haleh Lindqvist poängterar att Läjesklini­ken inte får neka patienter som är akut sjuka under listningss­toppet.

Vad som räknas som ett akut sjukdomsti­llstånd är en medicinsk bedömning vid varje enskilt fall.

– Nu ställer vi krav med handlingsp­laner, vi gör det för patientern­as skull, för nu ska vi få ordning på våra vårdcentra­ler säger Haleh Lindqvist. Kan det bli ett permanent listningss­topp för Läjesklini­ken?

– Nej, absolut inte.

”Nu får vi hämta andan ett tag, för till sist blir det patientosä­kert, eftersom nya som listar sig hos oss är sjuka och behöver tid, då försummar vi dem som redan är listade”

PER REPFENNIG

verksamhet­schef Läjesklini­ken

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? HÄMTAR ANDAN. Per Repfennig, verksamhet­schef för Läjesklini­ken, har fått igenom sitt önskemål om ett tillfällig­t listningss­topp.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV HÄMTAR ANDAN. Per Repfennig, verksamhet­schef för Läjesklini­ken, har fått igenom sitt önskemål om ett tillfällig­t listningss­topp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden