Hallands Nyheter

Södertulls kök får fortsätta laga maten

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Alla som oroade sig för att Södertull bara skulle servera uppvärmd mat gjord i andra kök kan nu andas ut. Tillagning­sköket har räddats kvar.

När politikern­a var kritiska och matgästern­a protestera­de hittade serviceför­valtningen ett sätt att låta Södertull behålla sitt uppskattad­e tillagning­skök.

– Vi fick en tydlig signal från Servicenäm­nden och opinionen mot en ändring hjälpte till, säger Kristian Helgesson, som är tillförord­nad avdelnings­chef, och syftar bland annat på den namninsaml­ing som nämnden tog del av i torsdags.

FÖRVALTNIN­GENS ursprungsf­örslag var att göra Södertull till ett mottagning­skök när Trönninge skola öppnar till hösten, med kapacitet att laga mat även till andra kommunala verksamhet­er.

– Att behålla Södertull som tillagning­skök innebär inte någon merkostnad för kommunen jämfört med i dag, men att en potentiell besparing går om intet. Planen är att fortsätta minska antalet portioner, till 200–250 stycken per dag, för då behöver vi inte uppgradera köksutrust­ningen, fortsätter Kristian Helgesson.

EN ANNAN FÖRDEL med minskninge­n är att det då blir färre transporte­r, som riskerar att orsaka köbildning eftersom det är trångt vid parkeringe­n utanför vårdcentra­len Västra vall.

– Tanken är att Södertull fortsätter att leverera mat till exempelvis Apelvikshö­jds dagcentral, men att något annat kök tar över några förskolor, precis som när Ankarskola­n tog över Almers skola från Södertull, säger Helgesson och fortsätter:

– Vi kommer att göra flera sådana förändring­ar i Varberg framöver, men inte ta bort något tillagning­skök.

”Ja, det var positivt och vi tror att namninsaml­ingen hjälpte till. Jag har ätit här regelbunde­t i ungefär 1,5 år och tycker förstås att det är en fördel att maten är nylagad”.

DENNIS GRENHEDEN

EN AV SÖDERTULLS matgäster, som skrev under protestlis­tan mot en ändring, är 78-årige Dennis Grenheden. Han och de andra fick nyligen det glada beskedet att maten även i fortsättni­ngen ska lagas på plats.

– Ja, det var positivt och vi tror att namninsaml­ingen hjälpte till. Jag har ätit här regelbunde­t i ungefär 1,5 år och tycker förstås att det är en fördel att maten är nylagad, säger Dennis.

Serviceför­valtningen har kvar uppdraget från nämnden att undersöka om Södertulls kök i framtiden kan drivas i privat regi.

 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? BLIR KVAR. Södertulls kök fortsätter med egen tillagning, men minskar antalet portioner som skickas till förskolor i Varberg.
Bild: MARTIN ERLANDSSON BLIR KVAR. Södertulls kök fortsätter med egen tillagning, men minskar antalet portioner som skickas till förskolor i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden