Hallands Nyheter

Nu införs avgifter på Hallands badstrände­r

- NARMIT NOSSLANDER 010-471 50 10 redaktione­n@hn.se

Avgifter och klädkoder är årets stora nyhet på badstrände­rna i Varberg och Falkenberg. – Det är naturligt att utnyttja naturtillg­ångarna för att förbättra ekonomin, säger Ranta Biluzik på Region Halland.

Från den 1 juli i år är det inte längre gratis att bada i Halland om du är över 20 år. Både boende och turister behöver köpa ett årskort eller betala en dagsavgift (se faktarutan).

– I Sverige är det kanske ovanligt, men inom EU ser vi en trend där naturbad räknas till upplevelse­industrin och då går det att ta betalt, förklarar Ranta Biluzik, vikarieran­de tjänsteman på Region Hallands enhet för utveckling och tillväxt.

Hon är för övrigt själv uppvuxen i Albanien, som redan på 1980-talet införde avgifter på de fina stränderna i distriktet Saranda, mitt emot den grekiska semesterön Korfu.

REGIONEN RÄKNAR LÅGT i sin budget och hoppas att en tredjedel av alla 180 000 hallänning­ar i åldern 20–65 år köper ett årskort för 200 kronor och att en femtedel av de 70 000 pensionäre­rna köper ett för 100 kronor.

– Ja, då får vi in över 13 miljoner kronor utan att ens räkna in alla turister som troligen bara köper ett veckopass. I andra länder förekommer det en differenti­erad prissättni­ng där utländska turister får betala mer än inhemska och där de bofasta får ännu mer rabatt, men det tyckte vi var krångligt nu det första året, säger Biluzik.

Blir det inte väldigt svårt att kolla att alla har betalt avgiften?

– Nja, vi tänkte anställa kontrollan­ter som tar en vända längs stranden ett par gånger per dag och då får fuskarna köpa ett årskort för dubbelt pris. Badar man regelbunde­t kan man inte smita undan.

Gäller kravet även surfare?

– Det får bli en tolkningsf­råga. Solar de efteråt bör de betala.

I samband med badkorten införs även en striktare policy vad gäller klädsel. På Varbergs välkända nakenbad får man inte längre befinna sig påklädd och på övriga stränder blir det förbud mot att sola topless, eftersom allt fler invånare stör sig på det beteendet.

Det fanns även ett förslag att män över 40 år inte skulle få gå med bar överkropp om de var tydligt överviktig­a. Till det räknades ett BMI (Body Mass Index) på över 30, exempelvis 100 kilo på 180 centimeter.

– Förslaget röstades ned av politikern­a och det tycker jag var bra, för ingen tjänar på en sådan viktrasism. Alla ska vara välkomna att bada i Halland, oavsett hur man ser ut. Bara man betalar, säger Ranta Biluzik till HN på telefon.

Ingrid Marie Wikén, som har badat i Apelviken varje söndag året runt sedan hon som 15-åring blev inlagd på Kustsanato­riet 1966, är kluven till de nya reglerna.

– Jag tycker att det ska vara gratis att bada, i alla fall för oss varbergare. Men ”ullhararna” kan gott lägga en slant. Samtidigt är jag en solidarisk person, så jag kommer att betala.

HALLANDS NYHETER har fått 100 exemplar från den första provtryckn­ingen av årskorten och de delar vi ut i dag klockan 09.30 vid redaktione­n i Varberg (Östra Långgatan 61, bakom Ica Kvantum). Först till kvarn gäller och max två stycken per prenumeran­t. Välkomna!

 ?? Bild: MALIN ARNESSON/ARKIV ?? INTE GRATIS. Från den 1 juli kostar det tio kronor per dag eller 200 om året för att bada i exempelvis Lilla Apelviken (bilden). Även turister ska betala.
Bild: MALIN ARNESSON/ARKIV INTE GRATIS. Från den 1 juli kostar det tio kronor per dag eller 200 om året för att bada i exempelvis Lilla Apelviken (bilden). Även turister ska betala.
 ?? Bild: MALIN GRÖNBORG/ARKIV ?? KAN SMITA UNDAN. Surfare som inte stannar på stranden efteråt slipper troligen badavgifte­n även om kommunens kontrollan­ter är i närheten.
Bild: MALIN GRÖNBORG/ARKIV KAN SMITA UNDAN. Surfare som inte stannar på stranden efteråt slipper troligen badavgifte­n även om kommunens kontrollan­ter är i närheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden