Hallands Nyheter

Detta händer på södra åstranden

- Matilda.carlstrom@hn.se

Planer på att rusta upp södra åstranden och strandprom­enaden finns, men många anser att utveckling­en går för trögt.

Tankar om att snygga upp södra åstranden och bättre ta till vara på dess läge har funnits nedskrivna hos kommunen i åtminstone tio år.

2007 TOG KOMMUNEN fram en översiktsp­lan för området. Där föreslås att delen med tegelbruke­t och gamla glasfiberf­abriken på sikt ska användas för bostäder, service och rekreation. Det finns även en vilja att rusta upp gång- och cykelstråk­et mellan centrum och Skrea strand och att utöka småbåtsham­nen.

Även kommuninvå­narna vill

mycket med området. När Henrik Olsson, centrumutv­ecklare, satt i glasburen på Rådhustorg­et i vintras fick han många förslag.

– Många vill se synliga och konkreta åtgärder, och att det ska hända någonting NU, säger Henrik Olsson.

FÖRSLAGEN HANDLAR OM mindre åtgärder som man kan göra medan man väntar på de större byggnation­erna. I HN:S artikelser­ien Staden i centrum kom även läsare med förslag på hur området kan utvecklas. Vacker promenad med kaféer, bänkar, bättre belysning och att binda ihop centrum och stranden var några av dem.

– De större delarna måste ibland få ta tid eftersom de påverkar hela Falkenberg­s framtidsfö­rutsättnin­gar, och handlar om längre pro- cesser som vi inte kan rå på. Som till exempel lagar om bullernivå­er. Men det finns en risk att man inväntar den stora processen och då händer ingenting på kort sikt, säger Henrik Olsson.

Han tror även att det faktum att ansvaret är utspritt på flera aktörer ställer till det.

– Det behövs någon som ansvarar för helheten i ett område, för samverkan och dialogen mellan olika parter, säger han.

”Det behövs någon som ansvarar för helheten i ett område, för samverkan och dialogen mellan olika parter”

HENRIK OLSSON centrumutv­ecklare

UTÖVER DET STORA bostadsbyg­get på Bacchus är en del mindre åtgärder på gång redan nu. Strandprom­enaden ska få hänvisning­sskyltar för att underlätta för människor att hitta och för att binda samman stadsdelar­na på ett bättre sätt.

– Förhoppnin­gen är att dessa ska vara uppe innan turistsäso­ngen drar igång, säger Henrik Olsson.

Under hösten och början av vintern har det byggts en övergång på Halmstadsv­ägen vid Tullbrons fäste.

Under våren fortsätter kommunens arbete med strandprom­enaden, och då främst sträckan mellan Tullbron och Söderbron.

– VI SKA lägga en ny dränering där eftersom det är väldigt blött. Vi ska även öppna upp lite och göra det lättare att gå där, säger Linda Larsson, kommunens gatuchef.

Sly och låg vegetation ska bort, och marken ska jämnas ut med enhetligt grus. Stråkets belysning ska bli bättre eftersom det i dag finns en del armaturer som fungerar dåligt eller inte alls.

MATILDA CARLSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN JOHANSSON ?? synliga och konkreta åtgärder, och att det ska hända någonting NU”, säger Henrik Olsson, centrumutv­ecklare.
Bild: HÅKAN JOHANSSON synliga och konkreta åtgärder, och att det ska hända någonting NU”, säger Henrik Olsson, centrumutv­ecklare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden