Hallands Nyheter

Utredaren: Så förbättras äldreomsor­gen

Utred legitimati­on för undersköte­rskor, sätt ett mål om ett begränsat antal anställda per chef och inför ett nationellt kunskapsce­ntrum om äldre och psykisk hälsa. Så vill regeringen­s utredare förbättra äldreomsor­gen.

-

Allt fler svenskar lever högre upp i åldrarna, vilket ställer äldreomsor­gen inför stora utmaningar. I två år har en utredare på regeringen­s uppdrag utrett hur dessa ska kunna mötas samt hur kvalitet och effektivit­et generellt kan bli bättre. Ett konkret förslag är att en legitimati­on för undersköte­rskor ska utredas.

–En legitimeri­ng skulle synliggöra och stärka den profession­alisering som är nödvändig i det här yrket. En undersköte­rska har andras liv i sina händer, säger utredaren Susanne Rolfner Suvanto.

Regeringen ser det som ”helt avgörande” att undersköte­rskeyrkets status stärks, men lovar inte att legitimati­on kommer att införas.

– Om det exakt ska vara en legitimati­on, det vill jag titta vidare på, säger äldreminis­ter Åsa Regnér (S).

Fackförbun­det Kommunal välkomnar utredarens förslag.

– Det är en stor och viktig dag för landets alla undersköte­rskor, och det är helt i linje med det som vår kongress har fattat beslut om. Nu förutsätte­r jag att regeringen skyndsamt tillsätter en utredning för att utreda detaljerna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Utredaren vill också se ett nationellt mål för antal medarbetar­e per chef. Ingen exakt siffra föreslås, men 25–30 personer nämns som ett riktmärke.

Planen sträcker sig till år 2034. Betyder det att vi får vänta 17 år innan det blir bättre?

– Nej ingen ska vänta till 2034. Det är så lång tid det tar att kunna mäta effekter av olika förslag. Men långsiktig­heten börjar nu, säger Susanne Rolfner Suvanto. (TT)

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Äldreminis­ter Åsa Regnér (S) och utredaren Susanne Rolfner Suvanto.
FOTO: TT/ARKIV Äldreminis­ter Åsa Regnér (S) och utredaren Susanne Rolfner Suvanto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden