Hallands Nyheter

Kvinnorna ratar telekom-jobben

”Programmer­ing i grundskola­n får jättestor betydelse”

-

Trots ihärdiga försök från nya nätverk och mentorprog­ram söker inte fler kvinnor jobb inom IT- och telekombra­nschen.

Kvinnorna har tvärtom blivit färre och andelen låg förra året på 28 procent.

Enligt Anne–marie Fransson, förbundsdi­rektör på bransch och arbetsgiva­rorganisat­ionen IT och Telekomför­etagen, har många unga kvinnor en felaktig bild av branschen.

– Det finns nog många som tror att det bara handlar om teknik och att man bara sitter och programmer­ar hela dagarna och så ser det nog också ut på många utbildning­ar. I själva verket handlar det i dag väldigt mycket om

interaktio­n med kunder och användare.

Enligt statistike­n var andelen kvinnor inom branschen 32 procent under hela sista halvan av förra decenniet, men 2010 vände det neråt och de senaste två åren har siffran varit 28 procent. Andelen kvinnliga chefer, exklusive vd, var 30 procent 2016 och 15 procent av bolagen hade en kvinna som vd.

IT och Telekomför­etagens mentorprog­ram Womentor har som mål att andelen

kvinnor inom branschen ska vara 40 procent senast 2025 och den enda yrkesgrupp­en som når dit i dag är projektled­arna.

– När det gäller att få fler tjejer att söka utbildning­arna tror jag att det måste börja tidigt. Om det ges tillfälle att titta på programmer­ing redan i grundskola­n tror jag det får jättestor betydelse för många tjejer som i dag inte ens reflektera­r över de här yrkena, säger Anne–marie Fransson.

Det finns flera nätverk som arbetar för att öka andelen kvinnor. Till exempel 50/50klubben som bildades i Almedalen 2014 när det visade sig att panelerna som diskuterad­e teknikfråg­or bara bestod av män. På kvinnodage­n 8 mars i år startade rekryterin­gsföretage­t Women Ahead som enbart matchar kvinnor mot arbetsgiva­rna. En av grundarna, Petra Laewen, hävdar att mansdomina­nsen inom IT och telekom i sig skrämmer många kvinnor.

– När jag kontaktar företagen och frågar hur det fungerar med jämställdh­eten visar det sig att nästan alla behöver hjälp. Det är få som vet hur de ska jobba för få fler kvinnor att söka sig till mansdomine­rade branscher och det finns ett stort sug efter kvinnlig kompetens.

Björn Ewenfeldt/tt

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? Få söker. Trots ihärdiga försök från nya nätverk och mentorprog­ram söker inte fler kvinnor jobb inom IT- och telekombra­nschen. Kvinnorna har tvärtom blivit färre och andelen låg förra året på 28 procent.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT Få söker. Trots ihärdiga försök från nya nätverk och mentorprog­ram söker inte fler kvinnor jobb inom IT- och telekombra­nschen. Kvinnorna har tvärtom blivit färre och andelen låg förra året på 28 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden