Hallands Nyheter

Fejknyhete­r sätter stopp för aprilskämt

-

Den första april brukar skämten dugga tätt i tidningarn­a. Men i år blir det mindre av den varan. Flera medier har slutat med aprilskämt mot bakgrund av spridninge­n av falska nyheter.

Begreppet ”fake news”, falska nyheter, har varit i fokus sedan det amerikansk­a valet. Det handlar om allt från rykten till konspirati­onsteorier och medvetna lögner som sprids i stor skala på nätet, ofta i politiskt syfte.

Som en följd väljer flera tidningar att stå över aprilskämt­en i år.

– I dessa tider är det så väldigt lätt att få snabb spridning på direkta felaktighe­ter och dumheter. Vi står för riktiga nyheter, sådant som är faktakontr­ollerat och granskat. Jag vill inte sätta mig i samma båt som dem som pysslar med fejkade nyheter, så vi låter bli, säger Magnus Karlsson, chefredakt­ör på Smålandspo­sten. Tror du inte att era läsare kan se skillnad mellan ett harmlöst aprilskämt och fake news?

– Jag tror att majoritete­n av våra läsare självklart ser skillnaden. Samtidigt finns många exempel på oerhört korkade texter som är uppenbart felaktiga men som folk tar på allvar ändå, säger Magnus Karlsson.

Även bland andra Dalarnas Tidningar, Hallpresse­n och Västerbott­enskuriren avstår från aprilskämt.

Många tidningar står samtidigt fast vid traditione­n.

– Det gäller att vara extremt tydlig med vad det är man har gjort, så att det inte ligger kvar och skvalpar därute. Att utveckla publicerin­gen, berätta om själva skämtet och också tydligt markera det i exempelvis ingressen, säger Anna Gullberg, chefredakt­ör på Gefle Dagblad.

Sydsvenska­ns chefredakt­ör Pia Rehnquist tycker inte att kopplingen mellan aprilskämt och fake news är självklar.

– Jag tror att risken när det gäller vår trovärdigh­et på sikt är minimal när det gäller just aprilskämt, säger hon.

Anja Haglund/tt

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Flera tidningar slutar med aprilskämt mot bakgrund av spridninge­n av falska nyheter.
FOTO: TT/ARKIV Flera tidningar slutar med aprilskämt mot bakgrund av spridninge­n av falska nyheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden