Hallands Nyheter

Theodor byter fjällen mot Skrea

Theodor Stridh gillar jobbet i vinterns skidshop, och lagom då Skrea Strand är som finast i maj är han hemma igen.

- ANNEMO FRIBERG livets.gang@hn.se

Född och uppvuxen i Falkenberg vet han att till sin födelsedag den 5 maj är den berömda sandstrand­en som finaste. Sedan i somras bor han själv i dess närhet, efter att ha flyttat hemifrån. Men på inrådan av storebror Christoffe­r sökte Theodor säsongsjob­b på ett par vinteranlä­ggningar och fick napp i Sälen.

– Nu när jag reser hem i april börjar våren komma och det går att sitta ute på altanen och steka baconet. Det blir fint, säger han.

REGN SOM PISKAR i ansiktet och plusgrader är inget Theodor saknat, så under de senaste månaderna har han inte rest hem en enda gång.

– Skönt att ha riktig vinter. Här är mängder med snö, och min familj har varit hit och hälsat på mig.

Som liten tillbringa­de han då och då dagar i fjällen. Men han räknar sig inte som någon slalomåkar­e av rang.

– Nej, jag brinner inte för åkningen, men numera har den klättrat upp på skalan till att vara ”kul”. Jag har provat snowboard också, men det är svårt och du blir svettig som en gris!

DESTO ROLIGARE TYCKER Theodor det är att sälja grejer. Förra sommaren var det sportkläde­r i Strömstad, nu vinterutru­stning i Kläppens välkomstce­nter.

– Mest populärt är hjälmar. De som finns för uthyrning är inte alltid lika sköna och snygga, så gästerna vill ha sina egna. Det är heller inte samma utgift som att köpa skidor, fortsätter han.

AV TOTALT 180 säsongsarb­etare har den lilla privatägda anläggning­en en handfull i skidshopen. Kant i kant med skiduthyrn­ingen.

– Butik är mitt ansvar, men är det mycket i uthyrninge­n hjälper jag till där. Det är bra att kunna det också. Och kul att träffa folk.

Öppettider­na är generösa, så efter jobbet är de flesta trötta. Men självklart lockar utelivet i Lindvallen på lediga dagar, både för ”Theo” och de fyra ungdomar han delar boende med. Det lilla kollektive­t ligger några kilometer norrut, i en lägenhet på 40 kvadrat, med två dubbelrum och ett singel.

– Att gå ut tillsamman­s är en del av hela grejen med att vara här uppe. Jag bor ihop med två liftvärdar, en kock och en skidlärare. En kul blandning! Sedan tränar han en hel del. – Jag sprang mycket mer på gym hemma i Falkenberg. Här blir det mest löpband istället för en runda ute. Men jag försöker hålla igång. Fast jag har nog sämre kondis nu, säger Theodor.

FÖRUTOM SOL OCH bad, gärna varvat med något jobb i en affär, siktar han sedan på en andra säsong i skidshopen.

– Cheferna här är verkligen toppenbra, till och med vd känner igen en. Får jag så återvänder jag gärna för det har varit en fin vinter.

Men först en riktig sommar hemma. För nu lockar sol och bad.

 ?? Bild: ANNEMO FRIBERG ?? SNART ARBETSBYTE. Theodor Stridh är social och trivs bland människor. Hela vintern har han arbetat på en skidshop i Sälen. Men snart kliver han bort från snö och kyla.
Bild: ANNEMO FRIBERG SNART ARBETSBYTE. Theodor Stridh är social och trivs bland människor. Hela vintern har han arbetat på en skidshop i Sälen. Men snart kliver han bort från snö och kyla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden