Hallands Nyheter

Varbergs Bois blir ett topplag – inte Falkenberg

- MIKAEL MARTINSSON 010-471 52 47 mikael.martinsson@hn.se

Kontinuite­t och kaos. Det har känneteckn­at Varbergs Bois och Falkenberg­s FF på försäsonge­n. Därför tror jag Varbergs Bois är årets vinnare!

Jörgen Wålemark har klagat från början av januari över sin tunna trupp och att den varit långt ifrån färdig. Men jag tror att Falkenberg­s Hasse Eklund varit sjuk av avund på honom – om han brytt sig.

För Varbergs Bois har hela tiden kunnat jobba med en grunduppst­ällning, från målvakt, till mittförsva­r, till mittfält. Inga skador har stört, och man har kunnat laborera med provspelar­e utan att behöva ge avkall på den tänkta startuppst­ällningen.

ANNAT MED FALKENBERG där försvaret än en gång har varit kaotiskt drabbat av skador. Vet vi vem som ska spela mittbackar i premiären? Vet vi hur det centrala mittfältet ska se ut? Den tryggheten hade jag gärna sett i laget från 9 januari.

Jag tyckte att Bois blev lite väl njuggt behandlat på upptaktstr­äffen, av både de som ledde scenutfråg­ningen och av de som tippade.

Får Bois bara fram en anfallare som gör 15 mål så kommer man att vara med i den absoluta toppen. Nye Oliver Silverholt ser ännu bättre ut än Sebastian Crona. Kan Kalle Söderström fortsätta sin hysteriska form och Sebastian Starke Hedlund kompletter­a Anton Liljenbäck i mittförsva­ret (Pär Asp blir högerback) så har Bois grunden lagd.

Jag tror att det är ett ganska tilltufsat lag som kliver in på sin nya arena i morgon.

DET SOM OROAR är anfallet. Bois har saknat den riktiga spetsen de senaste åren. 33 och 34 mål framåt 2015 och 2016 är uselt helt enkelt. Och 10-15 mål färre än toppkolleg­orna. Laget satte förresten 47 mål året man fick kvala sig kvar. Då gjorde Gabriel Altemark Vanneryr 15 mål. Nu är han tillbaka, men han hade verkligen behövt haft minst ett riktigt bra nyförvärv till vid sin sida eller som komplement. För jag tror inte han är lika bra som 2013.

Och jag ger faktiskt Värnamos tränare Christian Järdler lite rätt i sin åsikt om Bois spel. Det är inte speciellt anfallsgla­tt. Men så långt som Järdler går jag inte och Elias Andersson lovade ett mer offensivt lag 2017.

Falkenberg­s FFS träningsma­tcher har långt ifrån sett lika stabila ut som Varbergs. Även om genrepet mot ett håglöst Göteborg ändå gav ett positivt avstamp inför premiären.

MEN JAG TROR att det är ett ganska tilltufsat lag som kliver in på sin nya arena på söndagen. Ett lag som inte vet var de står. Nye Dominic Chatto blir förhoppnin­gsvis något att luta sig emot på mittfältet. Men han är ingen genombrott­spelare med fart som Anton Wede var. Utan en bollhämtar­e och passningsl­äggare som kan bli bra tillsamman­s med Amin Nazari, om Nazaris kropp håller.

Mittförsva­ret är som sagt kaotiskt - återigen. Daniel Johansson skulle spelats in igen men är skadebenäg­en. Tobias Karlsson likaså. Tibor Joza och David Svensson ser ut att få starta.

Återstår att se hur Erik Pärsson funkar i anfallet. Mycket hänger på om han kommer igång med målskyttet. Sedan hoppas jag att Eklund vågar ge Edi Sylisufaj chansen på samma sätt som han gav Jesper Karlsson förra året.

Men Falkenberg får inrikta sig på att bli ett mittenlag i år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden