Hallands Nyheter

Domen berör hela idrottsrör­elsen

- TT

Misshandel­sdomen mot Jakob Lilja är en fråga för hela idrottsrör­elsen, anser Riksidrott­sförbundet­s ordförande Björn Eriksson. – Vi kan aldrig hävda att idrottens bestraffni­ngssystem tar över det civila samhällets rätt att döma, säger Eriksson.

Domen mot den tidigare Röglespela­ren Jakob Lilja, som tingsrätte­n har fällt för misshandel av Malmöbacke­n Jens Olsson, är inte enbart en fråga för ishockeyn. Det är ”en idrottspol­itisk fråga”, säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrott­sförbundet (RF).

– DET ÄR alltid en avvägning mellan en förseelse inom en idrott där du har ett bestraffni­ngssystem eller en förseelse på allmän plats. Då är frågan var gränsen går? Vi kan aldrig från idrottens sida förneka det civila samhällets rätt och skyldighet att döma efter de lagar som råder i ett land. Vi inom idrotten kan aldrig ta på oss rätten att anse domstolen gör fel, säger Eriksson.

Däremot kan idrottsrör­elsen ha en uppfattnin­g, framhåller Rfbasen och han anser att misshandel­sdomen mot Lilja, numera i Shl-klubben Linköping, nu måste analyseras för att utröna var gränsen för idrottsvål­d går.

– Är det så att gränsen går här (Liljas crosscheck­ning) då har vi nog att följa och anpassa oss. Vi kan inte stifta egna lagar och då ska de i sådana fall gälla hela idrottsomr­ådet, säger Björn Eriksson.

MALMÖ TINGSRÄTT ANSER Liljas crosscheck­ing inte ryms inom det samtycke till ”fysiska angrepp” ishockeysp­elare kan komma överens om och därför döms spelaren för misshandel. Hur stora konsekvens­er domen får för ishockeyn som sport är det för tidigt att säga något om, anser Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyfö­rbundet.

– Det är klart att det skickar en väldigt viktig och tydlig signal till alla spelare i vår verksamhet: ”tänk er för en extra gång”. Hockey ska vara tufft, men sjyst. Skadeframk­allande beteenden hör inte hemma på hockeybana­n. Den signalen är ju väldigt tydlig, säger Anders Larsson. Ser ni någon risk för att det kommer komma en flod av åtal mot ishockeysp­elare nu?

– Man måste sätta det i sitt sammanhang. Vi har väldigt många ärenden i disciplinn­ämnden centralt men även i de lokala disciplinn­ämnderna. Och det är väldigt sällan något ärende hamnar i domstol där man på något vis prövar huruvida förseelsen gick över den här gränsen, säger Anders Larsson.

Både Anders Larsson och Björn Eriksson välkomnar att domen mot Jakob Lilja ska överklagas och prövas i hovrätten.

DANIEL KIHLSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden