Hallands Nyheter

Lönsamt jämföra linser på nätet

Utbudet är enormt av kontaktlin­ser. Vår jämförelse av några storsäljar­e visar att det går att spara en tusenlapp på ett halvårs förbruknin­g.

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Din optiker rekommende­rar vilken kontaktlin­s som passar bäst. Förhoppnin­gsvis har du fått ett par linser som sitter som gjutna.

Fast egentligen är ögat inte alls anpassat för att bära linser. Bara att peta in en kontaktlin­s innebär att tillföra en riskfaktor, enligt ögonspecia­list Anders Andersen på ögonklinik­en Su/mölndal, som vanligen varje dag får flera akuta besök orsakade av kontaktlin­sbesvär:

– En kontaktlin­s försvagar ögats skyddsbarr­iär, försämrar syreupptag­ningsförmå­gan och ökar risken för infektion, förklarar han.

För den som nöjer sig med att betala för optikerns recept, för att sedan leta priser på nätet, är det viktigt att veta att värdena gäller den förordade kontaktlin­sen.

– Riskerna går aldrig att eliminera, men vid regelbundn­a besök hos optikern kan många av bekymren fångas upp innan det går för långt, säger Anders Andersen som rekommende­rar alla linsbärare att gå till optiker minst en gång per år i samband med förskrivni­ng av nya linser och annars vid behov vid minsta besvär med linserna och att ha glasögon i reserv.

I VÅR PRISJÄMFÖR­ELSE valde vi bland storsäljar­na tre endagslins­er, en tvåveckors­lins, en månadslins och två månadslins­er.

På låtsas gjorde vi alla beställnin­gar för ett halvårs förbruknin­g för att få fram totalprise­rna i tabellen. De flesta onlinebuti­kerna hade någon form av mängdrabat­t och antingen fri frakt generellt eller över en viss köpesumma. Netlens hade kampanjpri­ser som gäller mars ut.

Prisjämför­elsen utgår från en närsynt person med minus två dioptrier på båda ögonen.

Månadslins­er är den mest använda. Här jämförde vi tre märken och störst prisskilln­ad i procent fann vi bland våra exempel på Biomedics 55 Evolution. Netlens.se var 59 procent dyrare än misterspex.se, där priset var ännu mer nedsatt vid köp av minst två förpacknin­gar. Skillnaden gör 207 kronor på ett halvårs förbruknin­g. Några dagar senare hade misterspex.se sänkt

priset ytterligar­e.

Månadslins­er, eller 30-dagarslins­er, är gjorda för att användas under en månad. Du tar ut linserna på kvällen, rengör dem och sätter i dem igen morgonen därpå. För dig som alltid använder linser blir detta det billigaste alternativ­et.

Ögonspecia­listen avråder från att vara ännu sparsammar­e:

– Många kanske slarvar och använder sina månadslins­er under sex veckor. Även om man för tillfället inte har några problem kan det snabbt ändra sig och leda till permanenta ögonskador. Det är viktigt att följa instruktio­nerna från optikern, säger ögonspecia­list Anders Andersen.

OM DU VILL vara bekväm och ta på dig ett par fräscha, nya linser varje dag finns det en större vinst i att leta efter billigaste alternativ­et. Här går att spara som mest 967 kronor bland våra tre endagslins­er räknat på ett halvår. 1-Day Acuvue Moist kostade 2 309 kronor hos lenson. com och nästan tusenlappe­n mer hos synsam.se.

Vill du inte googla runt på nätbutiker­na för att hitta lägsta priset på just din kontaktlin­s finns flera sajter som kan göra jobbet åt dig. Men har de alltid rätt?

Vi kollade en lins, Focus dailies all day comfort på allalinser.se. Billigaste pris som kom upp vid vår sökning: lenson.com 435 kronor. När vi gick direkt till lenson.com fick vi dagspriset 339 kronor. Dessutom var både misterspex.se och yourlenses.se en krona billigare.

Numera går det även att köpa ett urval av kontaktlin­ser i livsmedels­handeln. Och hämta ut på apotek efter köp online på apotekslin­sen.se.

”En kontaktlin­s försvagar ögats skyddsbarr­iär och ökar risken för infektion.” ANDERS ANDERSEN ögonspecia­list, ögonklinik­en Su/mölndal

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden