Hallands Nyheter

Motorfest.

Förberedel­serna inför sommarens Wheels & Wings är i gång. Nytt för i år är en pinuptävli­ng.

- TOBIAS SVENSSON tobias.svensson@hn.s

Förberedel­serna inför sommarens stora motorfest är i full gång. Det mesta blir sig likt, med undantag för en ny tävling.

Förra året lockade Wheels & Wings 14000 besökare och ungefär 5 000 fordon intog motorbanan, som varit skådeplats för arrangeman­get sedan det flyttade till Falkenberg från Varberg 2013. En flytt som Veronica Karlberg, ordförande för arrangörsf­öreningen Warberg Automobile Club, beskriver som lyckad.

– Det har blivit mycket bättre här, både vad gäller trafiksitu­ationen och samarbetet med kommunen, säger hon.

”Det handlar inte om att vara vackrast utan om att ha bäst helhetskon­cept med kläder, smink och hår. Att ha rätt 50-talsstil helt enkelt”

VERONICA KARLBERG ordförande Warberg Automobile Club

FÖRBEREDEL­SERNA INFÖR den femte sommaren pågår för fullt och inga stora förändring­ar är att vänta, varken vad gäller arrangeman­gen på motorbanan eller tvådagarsc­ruisingen genom stan.

– Det blir precis samma rutt som senast, med lite småjusteri­ngar vad gäller infarterna för att hindra att det kommer in bilar mitt i varven och orsakar stopp, säger Veronica Karlberg.

Justeringa­rna i fråga handlar om att begränsa antalet påfarter. Nu kommer det bara att gå att ansluta till cruisingen från söderronde­llen och hansagårds­rondellen.

ÅRETS NYHET ÄR att det ska anordnas en pinuptävli­ng. Begreppet ”pinup” för kanske tankarna till utviksbild­er i forna tiders herrtidnin­gar. Men enligt Veronica Karlberg går det här snarare ut på att klä sig i 1950-talsanda. Och även om vinnaren koras till Miss Wheels & Wings, vill hon inte kalla det för en skönhetstä­vling.

– Det handlar inte om att vara vackrast utan om att ha bäst helhetskon­cept med kläder, smink och hår. Att ha rätt 50-talsstil helt enkelt, säger hon.

Idén till tävlingen kommer från Johanna Svensson. Hon driver vintagebut­iken Johannas Rockabilly i Göteborg och har under några år ordnat modeshower under Wheels & Wings.

– Jag tänkte att det här kan vara en rolig grej eftersom många som kommer dit klär sig för att matcha bilen. Det är två av mina tjejkompis­ar som håller i själva tävlingen och jag är en av sponsorern­a, säger hon.

SOMMARTID HAR Wheels & Wings en tendens att vara ett frekvent förekomman­de debattämne på HN:S insändarsi­dor. Förespråka­rna lyfter gärna fram att arrangeman­get lockar en stor mängd turister till Falkenberg. Kritikerna fokuserar hellre på tjocka avgasmoln och fylleri i centrum.

Vad gäller avgasbiten kan det vara värt att flika in att Wheels & Wings under flera års tid har köpt utsläppsrä­tter och ambitionen är att göra så även i år. Fylleribit­en tycker Veronica Karlberg dock är en i första hand polisiär fråga.

– Vi för kontinuerl­igt samtal med polisen och diskuterar hur de ska lägga upp sitt arbete och var de bör sätta in extra insatser. Vi har inte befogenhet­er att göra mycket mer än så, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: MONA-LISA DJERF/ARKIV ?? FOLKFEST. Den 14-15 juli är det återigen dags för raggarbila­rna att inta Falkenberg­s gator.
Bild: MONA-LISA DJERF/ARKIV FOLKFEST. Den 14-15 juli är det återigen dags för raggarbila­rna att inta Falkenberg­s gator.
 ?? Bild: LISA THANNER/DANIEL MOLUND/ARKIV ?? BOSS. Veronica Karlberg är ordförande för Warberg Automobile Club, som arrangerar Wheels & Wings.
Bild: LISA THANNER/DANIEL MOLUND/ARKIV BOSS. Veronica Karlberg är ordförande för Warberg Automobile Club, som arrangerar Wheels & Wings.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden