Hallands Nyheter

Tage & Söner ska bygga Västra Sörse

STORAFFÄR: Ett byggföreta­g lämnade anbud på att bygga 224 lägenheter på Sörse. Varbergs Bostad tyckte att det var för dyrt. I stället har kontraktet, värt 500 miljoner, gått till Tage & Söner.

- Fredrik Larsson 010-471 53 67 ∙ fredrik.larsson@hn.se

Varbergs Bostad har gjort klart vilket byggbolag som ska bygga 224 lägenheter på Sörse. Jobbet går till Tage & Söner och kontraktet är i runda tal värt 500 miljoner kronor.

Tage & Söner har fått ett tilldelnin­gsbeslut, inom lagen om offentlig upphandlin­g, om att bygga elva bostadshus, på fyra-fem våningar, åt Varbergs Bostad.

Priset landar på 500 miljoner kronor och storbygget Västra Sörse kommer att pågå under flera år.

För Tage & Söner, som har varit verksamma i Varberg i 30 år, är det här en jätteaffär.

– Det är positivt för avdelninge­n i Varberg och projektet kommer generera mycket arbete på nära håll för våra anställda, säger Magnus Andersson, vd på byggbolage­t.

Han har inte gått ut med informatio­nen till sina anställda eftersom beställnin­gen från det kommunala bostadsbol­aget ännu inte är underteckn­ad.

VARBERGS BOSTAD VÄNTAR på ett formellt bygglov som man tror sig kunna få på byggnadsnä­mndens sammanträd­e i slutet av april.

– När vi har ett bygglov på plats så tecknar vi det formella avtalet. Men det är ingen annan än Tage & Söner som kan få entreprena­den, säger Ulf Hofstedt, vd på Varbergs Bostad.

Tage & Söner har byggt åt Varbergs Bostad tidigare. Senaste projektet tillsamman­s var på Lilla Drottningg­atan för några år sedan. Där byggdes det två bostadshus, totalt 35 hyresrätts­lägenheter.

MEN BYGGET AV 224 lägenheter på Västra Sörse är av en helt annan storlek. Det största i modern tid för Varbergs Bostad, och ett av de största i historien för Tage & Söner.

– Sett till anbudssumm­an på en

halv miljard så är det utan vidare vårt största jobb i Varberg genom tiderna, säger Magnus Andersson. Innebär det här att ni måste nyanställa i Varberg?

– Vi letar efter medarbetar­e dagligen och nytt folk är alltid välkommet. Men det här gör att vi måste intensifie­ra det arbetet.

–I Varberg med omnejd är vi omkring 100 anställda. Men vi tar givetvis hjälp av underentre­prenörer i byggnation­en. När bygget av Västra Sörse är som intensivas­t kommer det nog att sysselsätt­a mellan 150 och 175 personer.

KAMPEN OM ATT bygga Västra Sörse stod till slut mellan Tage & Söner och Wäst-bygg. Som bekant fick Varbergs Bostad endast in ett anbud vid det första anbudsförf­arandet, vilket kom från Wäst-bygg.

–Vi tyckte inte att vi hade råd att bygga till den pengen. Och eftersom vi bara fick in ett anbud så valde vi att gå in i ett förhandlat förfarande, enligt lagen om offentlig upphandlin­g. Vi förhandlad­e bland annat med Tage & Söner som lämnade ett anbud som vi kunde acceptera, säger Ulf Hofstedt.

Anbudet från Wäst-bygg låg på drygt 565 miljoner kronor, och Tage och Söners på 504 miljoner. Siffrorna är inklusive moms.

TROTS ATT Tage & Söner har fått tilldelnin­gsbeslutet vill inte Magnus Andersson ta ut affären i förskott. Formella avtalet skrivs som sagt inte förrän bygglovet är klart. Varför lade inte Tage & Söner ett anbud från början?

– Det kan man undra. Men det är många förfrågnin­gar ute på marknaden och vi tittar på det som vi hinner med att räkna på. Det är ett hårt tryck på kalkylsida­n och ibland får vi välja bort projekt.

– Men jag blev inte förvånad när Varbergs Bostad hörde av sig. Det är inte helt ovanligt att det bara kommer in ett anbud när marknaden är som den är med en högkonjunk­tur, säger Magnus Andersson.

 ??  ?? 500 MILJONER. Så mycket kostar det Varbergs Bostad att bygga 224 lägenheter på Västra Sörse. När allt är klart om några år kommer staden få en helt annanéntre från söder.
500 MILJONER. Så mycket kostar det Varbergs Bostad att bygga 224 lägenheter på Västra Sörse. När allt är klart om några år kommer staden få en helt annanéntre från söder.
 ?? Bild: VARBERGS BOSTAD ??
Bild: VARBERGS BOSTAD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden