Hallands Nyheter

Förslag vållar strid på Herting

- Håkan Bergström 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

Tanken att förtäta ett hyreshusom­råde från 1950-talet med nya flerfamilj­shus får både grannar och kulturvård­ande myndighete­r att reagera. Dessutom riskerar ett par trevånings­hus med speciell historia att gå förlorade.

Ska ett genuint hyreshusom­råde från 1950- och 1960-talen på Herting förtätas med nya bostadshus och ska två mindre höghus med unik historia rivas? Debatten är intensiv.

Bakom cyklistens rygg (bilden) har vi en kärna i dispyten: Ett trevånings­hus och bakom det ytterligar­e ett likadant, totalt 24 lägenheter som byggdes 1962 som en slutpunkt i ett välplanera­t bostadsomr­åde som hade vuxit fram under en tioårsperi­od.

– DET ÄR ett så lokalhisto­riskt intressant område, och det är det främsta skälet till att jag engagerar mig, säger förre museichefe­n Claes Hederstier­na som bor några stenkast därifrån och som använder ord som ”bedrövligt” i sin kritik av de nya bostadspla­nerna för området.

NÄR FALKENBERG­S dåvarande kommunpamp Bror Störby, uttrycket kan nog tillåtas om honom, befann sig på Park Avenue Hotel i Göteborg för att diskutera en fabriksfly­tt med Asea i början av 1960talet, så kom industrifö­retaget med ett krav.

–Det behövs bostäder till dem som flyttar med.

– Självklart, det ordnar vi, svarade Bror Störby utan minsta tvekan.

Därför står de två små höghusen där, byggda så att de anställda skulle ha någonstans att bo om de valde att följa med när Asea flyttade sin dåvarande glasfiberf­abrik från Robertsfor­s i Västerbott­en till Falkenberg som låg närmare marknaden.

Ett mindre antal, 25 anställda i Robertsfor­s med familjer, följde med till Falkenberg, till Glasfiber som hade som mest flera hundra anställda innan fabriken las ner under amerikansk ägare 1994.

OCH DET ÄR dessa två hus, de så kallade Asea-husen, som hotas av rivning som ett led i en planerad förtätning av området.

Kommunala bostadsbol­aget Fabo ser möjlighete­n att på de väl tilltagna grönområde­na kompletter­a 1950- och 1960-talsbebygg­elsen med nya hus, en i och för sig begriplig tanke, inte minst när en hörna av området rätt länge varit en ödetomt efter att en lekskola och tvättstuga rivits.

De flesta husen ska sparas i området och kompletter­as med fler huslängor. Men just Asea-husen ska eventuellt rivas, för att i ett al-

ternativ ge plats åt flerfamilj­shus i fyra våningar intill gatan. ”Det blir som en Berlinmur framför våra hus”, säger en nära granne.

Och förre museichefe­n Claes Hederstier­na är kritisk till själva grundtanke­n, att förtäta området:

– Därmed fördärvar man områdets karaktär, harmonin mellan bostäderna och de öppna generösa grönytorna.

OMRÅDETS BEBYGGELSE HAR i huvudsak ritats av arkitekter­na Fritz Jaenecke och Sten Samuelson, två framträdan­de företrädar­e för en modernisti­sk efterkrigs­arkitektur. Asea-husen är inte deras verk, men däremot de övriga flerfamilj­husen i längor, 3,5 våningar höga.

Just nu pågår ett arbete med att utforma en ny detaljplan, och det är först när den är klar och godkänd som man får klart för sig hur långtgåend­e förändring­en kan bli.

Visserlige­n sägs det i planförsla­get att förtätning­en ska ske med respekt för områdets karaktär. Men samtidigt innehåller det preliminär­a förslaget även ett nytt modernt 6-7-våningshus i områdets ena hörn, vid korsningen Strandväge­n-hertings allé.

Det höghuset skulle bli en väldig kontrast till områdets arkitekton­iskt skyddsvärd­a byggnad alldeles intill, det som förr var en Konsumbuti­k och numera rymmer Hertings krog – också det ett verk av arkitekten Fritz Jaenecke.

MANNEN PÅ BILDEN, som just stannat sin cykel, är Björn Zander. Vad tycker han om bostadspla­nerna?

– Jag tycker att det är rimligt att bygga nytt på den tomt som är öde efter att man rivit tidigare byggnad. Men annat i planerna blir för mycket för området, säger Björn Zander som bor i närheten.

Det är nog inte heller uteslutet att förslaget hamnar i något slags kompromiss, med ett mer begränsat nybygge, när det väl ska förverklig­as. Hur som helst lär det dröja in på 2020-talet.

 ??  ?? BOR I NÄRHETEN. Björn Zander framför ett av de hus, med speciell historia, som eventuellt ska rivas i framtiden och ge plats för en förtätad bebyggelse. Ettförslag som väcker starka protester.
BOR I NÄRHETEN. Björn Zander framför ett av de hus, med speciell historia, som eventuellt ska rivas i framtiden och ge plats för en förtätad bebyggelse. Ettförslag som väcker starka protester.
 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ??
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM
 ?? Bild: ARKITEKTFI­RMAN TENGBOM AB ?? FÖRSLAG. Området en bit in från Strandväge­n ska förändras. Intill Strandväge­n finns även en höghustank­e, här som preliminär illustrati­on.
Bild: ARKITEKTFI­RMAN TENGBOM AB FÖRSLAG. Området en bit in från Strandväge­n ska förändras. Intill Strandväge­n finns även en höghustank­e, här som preliminär illustrati­on.
 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? FRITZ JAENECKES VERK. Den före detta Konsumbygg­naden är inte hotad, utan värd att skydda – men den kan bli granne med ett höghus.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM FRITZ JAENECKES VERK. Den före detta Konsumbygg­naden är inte hotad, utan värd att skydda – men den kan bli granne med ett höghus.
 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? ”VÄRDEFULL MILJÖ.” Claes Hederstier­na vill värna områdets karaktär, kombinatio­nen av 1950-talsarkite­kturen och de rejäla grönytorna.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ”VÄRDEFULL MILJÖ.” Claes Hederstier­na vill värna områdets karaktär, kombinatio­nen av 1950-talsarkite­kturen och de rejäla grönytorna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden