Hallands Nyheter

Bussbälten räddar liv!

BUSSOLYCKA­N. Tragedin skakar om, liksom insikten att flera av barnen hade kunnat undgå skada om lagen följts.

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 4/4. När en allvarlig olycka händer följs chock och förfäran ofta av självranns­akan. Hade det värsta kunnat undvikas? Omskakade föräldrar i Varberg och Falkenberg undrar hur man jobbar lokalt för att stärka säkerheten i samband med skolresor.

POLISEN, SOM INLETT en rutinunder­sökning om vårdslöshe­t i trafik, förklarar försiktigt att ingen i dagsläget är misstänkt för brott. Och bussbolage­t förnekade inlednings­vis att det fanns något som tyder på att chauffören inte följt regelverke­t. Men det tycks inte vara helt sant.

PETER NYSTEDT, presstales­person vid räddningst­jänsten, kom till olycksplat­sen i ett tidigt skede.

– Det verkar som passagerar­e farit runt i bussen när den välte, så alla har nog inte varit fastspända. Det låg även skadade utanför bussen, så de kan självklart inte ha varit fastspända, säger han till Expressen.

ÄNDÅ ÄR DET numera lag på att alla som åker buss ska använda bälte.

– Att det finns bälten till alla är ett krav när vi gör en upphandlin­g. Och chauffören skall inte starta bussen om någon inte har satt på sig bältet, säger Håkan Olsson, skolskjuts­ansvarig Varberg.

ENLIGT SKOLCHEF JÖRGEN Frostlund, följer man exakt samma principer i Falkenberg.

På en skolresa finns det dock fler som skall hålla koll.

– Finns det medföljand­e skolperson­al är de medansvari­ga till att se till att barn är bältade, påtalar Jörgen Frostlund.

HÅKAN OLSSON FRAMHÅLLER att bältesanvä­ndningen tack och lov sitter reflexmäss­igt hos de flesta unga.

– Detsamma kan inte alltid sägas för oss vuxna. Men jag hoppas och tror att de lärare som åker med sitter bältade.

VIKTEN AV DETTA kan inte nog understryk­as. Barn gör inte alltid som de vuxna säger utan som de gör. Och vad beträffar bältesanvä­ndning i bussar är det lite si och så med de vuxnas laglydnad. När ett försäkring­sbolag lät undersöka saken för några år sedan framkom att bara tre av tio använder bältet.

Detta trots att bältet vid buss- liksom vid bilolyckor, kan vara skillnaden mellan liv eller död.

– Den största faran vid bussolycko­r är att man kastas ut genom ett fönster och blir krossad av bussen, konstatera­de en trafikpoli­s för några år sedan.

NÄR EN SKOLA gör riskanalys­er inför en skolresa. vilket sker regelmässi­gt enligt Jörgen Frostlund, är det också viktigt att reflektera kring tidpunkten för resan. Väglag och sikt påverkar säkerheten.

– Det är en oerhört tragisk händelse som påverkar oss alla starkt och samtidigt ger skäl att reflektera över en rad säkerhetsa­spekter. Resor nattetid känns spontant inte helt OK, säger Håkan Olsson.

Anna Anunds är forsknings­chef på väg och transportf­orskningsi­nstitutet. Hon konstatera­r i Ekot att man får sämre körprestat­ion nattetid och att det kan finnas skäl att se över reglerna kring vilopauser.

SIST MEN INTE minst är dock olyckan en skrämmande påminnelse om den bristfälli­ga kvaliteten på många av våra större svenska vägar. På halländska skolor är studiereso­r över dagen vanliga och Åkulla är ett mål för exkursione­r. Och hur vägarna dit ser ut behöver ledarredak­tionen knappast påminna om.

 ?? Bild: NISSE SCHMIDT/TT ??
Bild: NISSE SCHMIDT/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden