Hallands Nyheter

S måste ge ett elevlöfte

-

Att ge alla elever samma chans, att stoppa den psykiska ohälsan och ge unga trygghet genom hela arbetslive­t är att stå på elevernas sida.

SKOLA. Alla elever får inte lika chans att lyckas i den svenska skolan. Dagens utbildning­ssystem är segregerat och ojämlikt på grund av de systemfel som infördes på 90-talet och som Socialdemo­kraterna inte vågat åtgärda. Men det är dagens elever som betalar priset för dåliga politiska beslut. För att ställa sig på elevernas sida måste Socialdemo­kraterna på sin kongress den 8 april besluta sig för att förändra de systemfel som bidrar till segregatio­n och ojämlikhet. Hallands kongressde­legation behöver gå före och ställa sig bakom SSU:S krav på ett elevlöfte.

FÖR ATT STÄLLA sig bakom elevlöftet behöver Socialdemo­kraterna fatta tre beslut:

1. GE ALLA ELEVER SAMMA CHANS ATT LYCKAS I SKOLAN.

Det marknadsba­serade skolvalet bidrar till segregatio­nen och sorterar bort elever med sämst förutsättn­ingar och störst behov. För att öka likvärdigh­eten och höja kunskapsre­sultaten för alla, behöver skolvalet förändras. SSU vill att Socialdemo­kraterna tar ställning för ett integreran­de skolval där den övergripan­de urvalsprin­cipen för grundskola­n ska vara att varje skolenhet ska ha en så blandad elevsamman­sättning som möjligt. Samtidigt måste finansieri­ngen av skolan säkras och fördelas efter elevernas behov och kommunerna­s verklighet. Därför vill vi förändra skolpengss­ystemet och utöka de generella statsbidra­gen.

2. STOPPA DEN PSYKISKA OHÄLSAN.

Den psykiska ohälsan bland unga ökar kraftigt. Fler än varannan 15årig tjej lider av psykisk ohälsa, förskrivni­ngen av antidepres­siva medel har fördubblat­s på 10 år och FN riktar kritik mot att Sverige lägger för lite resurser på elevhälsan enligt en rapport från BRIS. Det är en varningskl­ocka som Socialdemo­kraterna måste ta på allvar. Ökade satsningar på elevhälsan är helt avgörande för att vända utveckling­en. SSU kräver att Socialdemo­kraterna tar ställning för att införa psykiska hälsokontr­oller och ett maxtak i elevhälsan med ambitionen att skolkurato­rer som mest har ansvar för 300 elever, vilket profession­en själv önskar. Det skulle möjliggöra för kuratorer att inte bara hantera akuta situatione­r, utan också jobba förebyggan­de.

3. TRYGGHET GENOM UTBILDNING HELA ARBETSLIVE­T.

För att möta en arbetsmark­nad som förändras i snabbt takt behöver samhället möjliggöra för unga att utvecklas och bygga på sin kompetens genom hela arbetslive­t. Socialdemo­kraternas kongress behöver peka ut riktningen för vad trygghet på arbetsmark­naden innebär. SSU menar att trygghet i en ny tid är att alltid kunna utveckla sin kompetens. Vi vill att man beslutar om att ge ett omställnin­gsuppdrag till högskolan och att alla som jobbar ska få ekonomiska förutsättn­ingar att studera och bygga på sin kompetens. I en tid då arbetsmark­naden förändras allt snabbare är det vår skyldighet att erbjuda alla unga de verktyg som krävs för att hänga med i utveckling­en.

Att ge alla elever samma chans att lyckas i skolan, att stoppa den psykiska ohälsan och ge unga trygghet genom hela arbetslive­t är att stå på elevernas sida.

SSU VILL ATT Socialdemo­kraterna ger ett löfte till alla elever: ni behövs och vi ska inte lämna någon efter, alla ska lyftas och få möjlighet att byta karriär och bli matchade mot de behov som växer fram. Vi vill att Socialdemo­kraterna ger ett löfte om att satsa på elevers framtid. Det är att utveckla tryggheten i en ny tid. Socialdemo­kraterna i Halland kan få det att hända genom att ställa sig bakom SSU:S elevlöfte.

Philip Botström

förbundsor­dförande SSU Marcus Dufwa

distriktso­rdförande SSU Halland

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? SKOLA. Det marknadsba­serade skolvalet bidrar till segregatio­nen och sorterar bort elever med sämst förutsättn­ingar och störst behov.
Bild: JESSICA GOW/TT SKOLA. Det marknadsba­serade skolvalet bidrar till segregatio­nen och sorterar bort elever med sämst förutsättn­ingar och störst behov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden