Hallands Nyheter

Tryggheten i Halland måste försvaras!

-

POLISEN. Vi i Liberalern­a i Halland har tillsamman­s med vår rättspolit­iska talesperso­n Roger Haddad besökt polisen i Varberg och Kungsbacka för att informera oss och se hur vardagen ser ut. Bilden som tonar fram är en vardag fylld av underbeman­ning, bristande resurser och omöjliga spelregler i den nya organisati­onen. Vi mötte också en fantastisk hängivenhe­t till sitt yrke och stor lojalitet med sin organisati­on, men gränsen är snart nådd för vad man kan åstadkomma. Varberg och Kungsbacka är två snabbt växande kommuner med lite olika förutsättn­ingar för polisens verksamhet, men likafullt är de två distrikten väldigt underbeman­nade.

BEMANNINGE­N I VARBERG och Kungsbacka är för dålig. Bristen på personalre­surser och behovet av prioriteri­ngar begränsar polisens närvaro. Inga nya tjänster tilldelas och vikariat får inte tillsättas. Erfarna chefer och ledare gör allt för att få ihop tjänstgöri­ngsscheman men man kan inte trolla med knäna. Närvarande poliser i yttre tjänst på gator och torg i Halland är viktiga för att öka tryggheten och minska brottsligh­eten och är det allra viktigaste önskemålet från Varbergare och Kungsbacka­bor när de tillfrågas om vad som ökar känslan av trygghet.

Regeringen försöker ge en bild av att kommunerna ska få fler poliser. Det kommer inte att hända. Liberalern­a har gång på gång i riksdagen tagit upp bristerna i den nya polisorgan­isationen.

REGERINGEN PÅSTÅR SIG öka antalet poliser, även i Halland, men det är inte sant. Vi satsar 795 miljoner kronor utöver regeringen­s 100 miljoner till polisen i år. Vi vill ha 2 500 fler poliser fram till 2020; det är 1 000 fler än regeringen planerar. Dessutom skjuter vi till pengar för att anställa 1 100 fler civila utredare. Detta skulle innebära ett välkommet och välbehövli­gt tillskott i Halland. Det måste dessutom göras mer för att locka tillbaka dem som slutat, samt behålla de poliser som finns. Därför gör Liberalern­a en särskild lönesatsni­ng 2017 med 50 miljoner kronor för att höja lönerna för poliser i yttre tjänst.

Inrikesmin­ister Ygeman inser inte hur allvarligt läget är inom polisen. Detta bekräftas av regeringen­s knappa budget för polisen 2017 samtidigt som våra kommuninne­vånare i Halland ropar efter fler synliga poliser. Med inrikesmin­istern och Socialdemo­kraterna har det i stället blivit färre halländska poliser och de har kommit längre ifrån medborgarn­a.

Roger Haddad (L)

Riksdagsle­damot rättspolit­isk talesperso­n Bengt Eliasson (L)

Riksdagsle­damot Ulrika Landergren (L)

Kommunalrå­d i Kungsbacka Suzanne Åkerlund (L)

Kommunråd i Halmstad Karl-johan Wiktorp (L)

Ordförande Liberalern­a i Varberg

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? POLISKONTR­OLL. Regeringen försöker ge en bild av att kommunerna ska få fler poliser. Det kommer inte att hända. Bilden är från en trafikkont­roll som gjordes i samarbete mellan polisen och tullen vid Heberg sommaren 2015.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM POLISKONTR­OLL. Regeringen försöker ge en bild av att kommunerna ska få fler poliser. Det kommer inte att hända. Bilden är från en trafikkont­roll som gjordes i samarbete mellan polisen och tullen vid Heberg sommaren 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden