Hallands Nyheter

Arbetskläd­er måste bekostas av arbetsgiva­ren

-

Här väljer vi att gå emot vår egen partistyre­lse som i motionssva­r sagt att parterna bör lösa frågan. Parterna, alltså fack och arbetsgiva­re. Men det är inte rimligt, tycker vi.

VÅRD. Inom äldreomsor­gen är personalen tvungen att bära arbetskläd­er samtidigt som arbetsgiva­ren inte är skyldig att bekosta dem. När man läser det svart på vitt tror man nästan inte att det kan stämma. Men det stämmer. Och det behöver vi ändra på.

För att minska smittsprid­ning är arbetskläd­er ett lagstadgat krav inom svensk vård och omsorg sedan 1 januari 2016. Bra! Resistenta bakterier och vårdrelate­rade infektione­r kan flytta sig från en person till en annan via kläder och ingen ska behöva bli sjuk eller sjukare av att befinna sig inom vård och omsorg, varken som anställd eller brukare.

KORT EFTER KRAVETS införande visade det sig att anställda får förlita sig på tur i val av arbetsgiva­re för att slippa behöva betala dessa arbetskläd­er ur egen ficka. Fackförbun­det Kommunal tog frågan till domstol. Man utgick från att få rätt.

För inte kunde det vara lagstiftar­ens intention att anställda i vården själva ska betala arbetskläd­er de är tvungna att bära och som bara får användas på arbetet? Jo, så ser regelverke­t ut i dag och Kommunal förlorade i högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Att en lagändring behövs är helt uppenbart!

DEN SOM ARBETAR hos flera arbetsgiva­re, vilket är ganska vanligt inom äldreomsor­gen, är tvungen att ha minst tre ombyten per arbetsgiva­re. Varje ombyte kostar cirka 1 000 kronor, och kostnaden för den enskilde landar snabbt på minst 3 000 kronor. För något som alltså krävs i jobbet. Eftersom kläderna inte klassas som skyddskläd­er är utgiften inte heller avdragsgil­l.

Så här kan vi inte ha det. Vid Socialdemo­kraternas kongress i april behövs ett tydligt beslut om att driva en förändring av arbetsmilj­ölagen så att arbetsgiva­rens ansvar att tillhandah­ålla arbetskläd­er blir glasklart.

Här väljer vi att gå emot vår egen partistyre­lse som i motionssva­r sagt att parterna bör lösa frågan. Parterna, alltså fack och arbetsgiva­re. Men det är inte rimligt, tycker vi.

VID ETT förhandlin­gsbord är det alltid ett givande och tagande. Ska anställda inom vård och omsorg behöva byta bort annat som rör lön och arbetsvill­kor för att få de kläder som de enligt lag måste bära i jobbet? Nej, svarar vi. Det löser heller inte problemet för de som arbetar hos arbetsgiva­re som saknar kollektiva­vtal.

När arbetskläd­er är ett krav i jobbet – måste arbetsgiva­ren självklart stå för dem. Det tycker också nio av tio när fackförbun­det Kommunal frågar svenska folket med hjälp av SIFO. Arbetsmilj­överket kan enkelt genom en förordning ändra på detta bara de får uppdraget. Tycker du som vi? Hjälp gärna till att sprida ordet! Jennie Nilsson (S) Ann-christin Ahlberg (S) Johan Andersson (S) Marianne Pettersson (S) Lennart Axelsson (S) Caroline Helmersson Olsson (S) Krister Örnfjäder (S) Gunilla Svantorp (S) Veronica Lindholm (S) Paula Holmqvist (S) Agneta Gille (S) Suzanne Svensson (S)

Kommunalar­e i Riksdagen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden