Hallands Nyheter

H&m-butik långt borta i Falkenberg

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

”H&M väntar tills guldläget dyker upp” HENRIK OLSSON centrumutv­ecklare, Falkenberg­s kommun

I flera år har det pratats om att Hennes & Mauritz är på gång till Falkenberg. Men en butik verkar vara långt borta. – I dagsläget finns det inget konkret i Falkenberg, säger Daniel Ervér, Sverigeche­f på H&M.

När falkenberg­are är med i undersökni­ngar och svarar på frågan om de saknar något i centrum brukar H&M komma högt upp på listan.

Men än så länge har ingen fastighets­ägare eller centrumutv­ecklare i Falkenberg lyckats få klädkedjan till stan.

– Vi är försiktiga när vi öppnar nya butiker eftersom vi redan har gjort så mycket under våra 70 år i Sverige, säger Daniel Ervér.

MEN DET GÅR att få H&M till mindre städer.

– I höstas öppnade vi i Kristineha­mn och den butiken är vi jättenöjda med. Där fanns Lindex och Kappahl sen tidigare. Vi öppnar i Falköping till hösten.

Han säger att Falkenberg skulle kunna vara intressant att titta på om förutsättn­ingarna är rätt.

– Det ska vara ett läge i stan och det ska vara en hyresvärd som vill satsa tillsamman­s med oss för att göra någonting bra.

I EN STAD av Falkenberg­s storlek skulle H&M behöva en lokal som är mellan 1 500 och 2 000 kvadratmet­er.

– Det vi vill bygga är vårt fulla kommersiel­la koncept, med ordentliga dam- herr och barnavdeln­ingar, plus home. Det konceptet har vi i både Kristineha­mn och Falköping.

Kristineha­mn är en kommun i Värmland med drygt 24 600 invånare. Falkenberg hade en befolkning på 43 867 människor 2016.

Sverigeche­fen Daniel Ervér säger sig inte ha haft några kontakter med vare sig fastighets­ägare eller kommunala tjänstemän från Falkenberg.

Henrik Olsson, centrumutv­ecklare i Falkenberg, försäkrar att han har en pågående dialog med klädjätten.

– Ja, men inte med honom (läs Daniel Ervér, reds anm), men vi har en tät dialog med företagets etablering­savdelning.

– H&M vet exakt vad de vill och vi gör vad vi kan för att hitta lokaler åt dem.

Varför lyckas ni inte få H&M till Falkenberg?

– Därför att H&M vet sitt värde och har så många andra städer och länder att välja mellan.

– Min upplevelse är att H&M väntar tills guldläget dyker upp och de har ingen brådska. Sen är det en problemati­k i stadskärna­n, det är lättare i ett köpcentrum för där äger en fastighets­ägare flera lokaler.

–H&M är en tuff hyresförha­ndlare och är inte alltid en guldetable­ring för en enskild fastighets­ägare.

– I ett köpcentrum kan det finnas en H&M butik med en lägre hyra, sen får övriga butiker bredvid betala en högre hyra, säger Henrik Olsson.

Hur känner du inför att en liten kommun som Kristineha­mn lyckas locka till sig H&M?

– I de fallen som det lyckas så finns det en lokal som passar med ett toppläge, och en fastighets­ägare som vill se på det långsiktig­t.

– Vi inom Falkenberg­s kommun kan bara serva H&M med så mycket informatio­n som möjligt och vara ett smörjmedel. Det gör vi. Vi tipsar om olika fastighets­ägare. Sen är det upp till varje fastighets­ägare.

– I min födelsesta­d Lidköping öppnade H&M en kanonbutik för inte så länge sen. Där är det en lokal fastighets­ägare som ser väldigt långsiktig­t på det. Så det är en fastighets­fråga där det behövs 2500 kvadratmet­er i ett bra läge. Hur långt borta är H&M en etablering i Falkenberg?

–Det kan ske om några år eller om tio år. Men rätt som det är kommer det ett tillfälle och jag ringer H&M varannan månad, säger Henrik Olsson.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FALKENBERG LÅNGT BORTA. H&M:S Sverigeche­f säger att det inte finns några konkreta planer på någon butik i Falkenberg. ”Vi tittar löpande”.
Bild: ANNIKA KARLBOM FALKENBERG LÅNGT BORTA. H&M:S Sverigeche­f säger att det inte finns några konkreta planer på någon butik i Falkenberg. ”Vi tittar löpande”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden