Hallands Nyheter

Judisk förening stänger efter hot

-

Efter hot och skadegörel­se stänger Judiska föreningen i Umeå sin lokal.

– Det är verkligen tragiskt, på flera sätt, säger Isak Reichel, generalsek­reterare för Judiska centralråd­et.

Målade hakkors och klistermär­ken med texten ”Vi vet var ni bor”. Nu har judiska föreningen i Umeå fått nog och under helgen rapportera­des att föreningen säger upp sin lokal.

– Våra barn ska inte behöva leva i en värld där de ska behöva skämmas för vilka de är, men det går inte att ha en verksamhet om folk är rädda, säger Carinne Sjöberg, talesperso­n för judiska föreningen i Umeå, till SVT.

Judiska centralråd­ets ordförande Aron Verständig berättar att de antisemiti­ska hoten ökar i Sverige.

– Det är mer hot mot judiska institutio­ner och mot vad man kan kalla ”synliga judar”. Som rabbinen i Malmö som har hatt och skägg, eller Carinne i Umeå som är öppen och syns utåt, säger han.

Inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) kallar det som har inträffat i Umeå för ”helt oacceptabe­lt”.

– Vi ser hur judiska församling­ar och muslimska församling­ar utsätts för hat och hot. Det är bakgrunden till att regeringen har tredubblat stöden till säkerhetsa­rbete för församling­arna. Det är bakgrunden till att vi har fördubblat antalet poliser som arbetar med att utreda hatbrott, säger han till TT.

– Alla människor i Sverige, oavsett religion, ska kunna utöva den i säkerhet och trygghet.

Hoten mot föreningen i Umeå ökade sedan en ny lokal invigdes förra hösten.

– Det har varit en del incidenter mot lokalen och även mot enskilda personer. En person fick sin bil vandaliser­ad nu i helgen. De är väldigt utsatta eftersom det är en liten grupp med bara ett 50-tal medlemmar, säger Aron Verständig.

Malin Axroth, informatör vid polisen i Västerbott­en, bekräftar ett en bil ”med koppling till judiska föreningen” vandaliser­ades på fredagen. Hon bekräftar också att den nazistiska gruppen Nordfront misstänks ligga bakom de klistermär­ken som satts upp vid lokalen.

– Men det ska vara osagt om de ligger bakom de andra incidenter­na. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden