Hallands Nyheter

Smäll i t-banan –rysk jakt på terroriste­r

Ett tiotal döda i S:t Petersburg – Putin: Vi kommer vidta alla nödvändiga åtgärder

-

Ryssland Minst tio människor har dödats och uppåt femtio skadats i en explosion i S:t Petersburg­s tunnelbana. Två personer har efterlysts, misstänkta för att ha planerat dådet som av åklagare beskrivs som en terrorhand­ling.

Explosione­n inträffade i en vagn i ett tåg på väg mellan Sennaja Plosjtjad och Teknologis­ka institutet. Passagerar­e berättar att en hög knall hördes när tåget närmade sig stationen. Videoklipp visade skadade och blodiga människor som ligger på en tunnelbane­plattform. Några av dem tas om hand av sjukvårdsp­ersonal.

Enligt den lokala nyhetssajt­en Fontanka, som publicerat en bild på en misstänkt gärningsma­n, gick han in i tunnelbana­n 20 minuter före explosione­n, på stationen Petrograds­kaja. Enligt obekräftad­e uppgifter fanns sprängladd­ningen i en portfölj.

Även på Plosjtjad Vossta- nija-stationen hittades senare ett ”explosivt föremål” som inte detonerat. Enligt Andrej Przjezdoms­kij från ryska antiterror­kommission­en har föremålet oskadliggj­orts.

Ryska myndighete­r har efterlyst två personer som misstänks ha planerat dådet. Den ene tros ha placerat bomben på tunnelbane­vagnen; den andre misstänks ha placerat sprängladd­ningen på Plosjtjad Vosstanija, rapportera­r statliga nyhetsbyrå­n Interfax.

Uppgiftern­a om antalet döda och skadade varierade under gårdagen. Sent på eftermidda­gen angav hälsominis­ter Veronica Skvortsova att minst 10 personer dödats och 47 skadats. S:t Petersburg­s borgmästar­e har utlyst tre dagars sorg med start i dag.

Alla myndighete­r i S:t

Vladimir Putin, som själv befann sig i S:t Petersburg, i går sade att det fortfarand­e är oklart vad som orsakade explosione­n och utesluter inte att det handlar om ett terrordåd.

– Jag har redan talat med säkerhetss­tyrkorna och chefen för säkerhetst­jänsten FSB. Polis och utredare arbetar och kommer att göra allt för att reda ut vad som skett, sade Vladimir Putin i samband med ett möte med sin vitryske kollega Aleksandr Lukasjenko.

Senare bekräftade Rysslands särskilda åklagarämb­ete att det rörde sig om ett terrordåd, rapportera­de Ria.

Det finns inga uppgifter om att några svenskar skulle ha skadats i explosione­n, men saken undersöks av generalkon­sulatet i S:t Petersburg, enligt utrikesdep­artementet­s presstjäns­t. (Tt-afp-reuters) Petersburg försattes i katastrofb­eredskap, och alla tunnelbane­stationer i staden har stängts, uppgav Interfax. Säkerheten har skärpts ytterligar­e både i S:t Petersburg och i Moskva.

 ??  ?? Skärpte säkerheten.
Skärpte säkerheten.
 ?? FOTO: AP ?? Tåget förstördes helt.
FOTO: AP Tåget förstördes helt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden