Hallands Nyheter

Fakta: Terrordåd i Ryssland

-

Här är en lista över större terrordåd i Ryssland på senare år:

■■Oktober 2002. Mitt under pågående föreställn­ing tar beväpnade tjetjenska separatist­er sig in på Dubrovkate­atern i Moskva och tar över 800 personer som gisslan, med krav på att Ryssland ska lämna Tjetjenien. När polis och säkerhetst­jänst stormar teatern fyra dagar senare dödas uppemot 150 personer, varav flertalet på grund av den gas som sprutas in för att söva gisslantag­arna.

■■Augusti 2003. En självmords­bombare i en lastbil fullpackad med sprängämne­n spränger ett militärsju­khus i Mozdok i Nordosseti­en. 50 dör.

■■Februari 2004. En självmordb­ombare spränger sig själv och ett 40-tal andra till döds i en tunnelbane­vagn i Moskva. Över 100 skadas. Dådet har koppling till konflikten i Tjetjenien.

■■Augusti 2004. Två ryska inrikespla­n kraschar ungefär samtidigt efter avfärd från Moskva. 90 personer dör. Ombord på varje plan finns en tjetjenska som misstänks ha orsakat kraschen.

■■September 2004. En skola i Beslan i ryska Nordosseti­en intas av separatist­er som tar barn och lärare som gisslan. Över 300 dör i samband med fritagning­sförsöket. Tjetjener tar på sig dådet.

■■Mars 2010. Två kvinnliga självmords­bombare detonerar laddningar i Moskvas tunnelbana. Minst 40 personer dödas och över 100 skadas. En tjetjensk rebelledar­e tar på sig dådet.

■■Januari 2011. I ett självmords­dåd på Moskvaflyg­platsen Domodedovo dödas nästan 40 människor. Även detta dåd har koppling till konflikten i Tjetjenien.

■■Oktober 2013. Två terrordåd inträffar med någon dags mellanrum i Volgograd. Självmords­bombare utlöser sprängladd­ningar på en trådbuss och vid en tågstation. Över 30 personer dödas i de två dåden.

■■Oktober 2013. Ett ryskt plan störtar i Sinaiöknen på väg från Sharm el-sheikh i Egypten. Alla 224 ombord dör. Moskva betecknar det som ett terrordåd. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden