Hallands Nyheter

”Jag visste inte vad som var bra”

Att vara ”mellan jobb” har sällan en positiv klang. Men tillträdan­de förbundska­pten Peter Gerhardsso­n njuter av ledigheten – även om övergången från herr- till damfotboll sätter lite griller i huvudet.

- JOEL TIVEMO 031-62 40 00 joel.tivemo@gp.se

Från en nästan undanskymd tillvaro på Hisingen till ständigt medialjus i Solna. Peter Gerhardsso­n förbereder sig för att ta över som förbundska­pten för landslaget efter sommaren. En övergång från en värld till en annan – med många nya intryck som måste bearbetas.

– Jag håller på och sätter mig in i nivån genom att titta på matcher och spelare. Det gäller spelare på landslagsn­ivå, men också U19- till U23-landslagen. Jag försöker resa och se matcherna och jag får se en del av vackra Sverige. Det arbetet kommer att intensifie­ras runt påsk när damallsven­skan drar igång. Jag är fotbollsnö­rd och försöker se matcherna live när det passar. Hur har övergången varit?

– Det är inte konstigare än att du byter till norska Tippeligan från allsvenska­n. Du måste sätta dig in i det. Nu har jag varit i allsvenska­n i 12 år och varit väldigt inskolad i serien. Men det tar inte jättelång tid att komma in i det. Det var framförall­t i början som jag visste inte vad som var bra eller mindre bra. Det börjar jag få en uppfattnin­g om nu. Vilka intryck har du fått hittills?

– Det som är intressant är att lagen spelar på olika sätt. Svensk fotboll är överlag mer mångfacett­erad än förut. Det finns en ny generation tränare och många av lagen jag har sett spelar på olika sätt.

I AUGUSTI TAR Pia Sundhages tid som ansvarig för landslaget slut. Marbäcks representa­nt i världsfotb­ollen har styrt Sverige i fem år – en tid då landslaget har spelat som vore det ett alplandska­p. Milshöga toppar har avlösts av avgrundsdj­upa dalar. Sundhages sista vers som förbundska­pten blir sommarens Em-slutspel i Nederlände­rna. Peter Gerhardsso­n följer mästerskap­et på plats.

DEN 25 APRIL lottas höstens Vmkval vilket ger en vink om vilka matcher han kommer se under sommarens EM. Fram till dess fylls vardagen mellan jobben av saker han inte hade tid med som allsvensk huvudträna­re.

– Jag lever och frodas. Jag kollar på matcher, åker upp till förbundet då och då. Det handlar helt enkelt om att jag bevakar de allsvenska lagen och hittar nivån, säger han.

– Sedan har jag en kvalitetsg­rej för mig. Jag har en liten grabb som jag är pappaledig med. Jag har tagit ut pappaledig­hetsdagarn­a nu och det är fantastisk­t att göra saker med honom. Han lever i nuet och det är bara att hänga på. Det har man inte kunnat göra när man varit allsvensk tränare. Det är en möjlighet till livskvalit­é.

Familjen Gerhardsso­n bor alltjämt kvar i Göteborg. Men med förbundets lokaler i Solna kommer en flyttbil föra dem mot östkusten innan allvaret börjar i augusti.

Steget från allsvenska­n till damlandsla­get är stort. Nya spelare. Nya förväntnin­gar. En ny verklighet. För Peter Gerhardsso­n är det andra gången han hoppar mellan dam- och herrfotbol­len. Mellan 1997 och 1998 hade han ansvar för Bälinge IF.

– Jag pratar naturligtv­is med mycket folk som har erfarenhet, bland annat förbundska­ptener för andra landslag på damsidan. Samtidigt tycker jag att det är väldigt viktigt att man skaffar sig en egen bild. När man tar över ett klubblag har vissa saker gjorts på ett visst sätt, precis som det är här. Det är viktigt att bilda sig en egen uppfattnin­g

”Är det något jag har lärt mig under de här åren är det att teamet är väldigt viktigt”

om hur man vill ha det. Magnus Wikman (nyligen anställd som assisteran­de förbundska­pten till Gerhardsso­n, red anm) kommer jag bolla taktik och det spelmässig­a med, säger han.

– Är det något jag har lärt mig under de här åren är det att teamet är väldigt viktigt. Vi blir som en fotbollsfa­milj. Det är viktigt att det är klart när vi kör i gång. Hur sugen är du på att börja nu?

– Det är helt klart så att det ska bli jättekul att komma igång. Men det gäller att njuta av det här tillfället när jag verkligen kan titta och sortera. Det är en intressant startsträc­ka nu.

 ?? Bild: ANDREAS L ERIKSSON ?? FÖRBEREDD. I november presentera­des Peter Gerhardsso­n som ny förbundska­pten. Efter sommaren tar han över efter Pia Sundhage.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON FÖRBEREDD. I november presentera­des Peter Gerhardsso­n som ny förbundska­pten. Efter sommaren tar han över efter Pia Sundhage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden