Hallands Nyheter

Parasportb­as positiv till OS i Sverige

- MATTIAS DANIELSSON TT

Den internatio­nella paralympis­ka kommitténs ordförande Sir Philip Craven är positiv till det svenska intresset för vinter-os och paralympic­s 2026. – De utmaningar som en svensk ansökan står inför kan man lika gärna kalla möjlighete­r, säger Craven.

Efter drygt 16 år som ordförande i internatio­nella paralympis­ka kommittén (IPK) tackar den 66-årige britten för sig i september. I helgen besökte han Stockholm, inbjuden av de nordiska parasportf­örbunden som vill tacka honom för lång och trogen tjänst.

Väl på plats fick han förstås också fått frågan om hur han ser på det svenska intresset att bli värd för Paralympic­s- och vinter-os 2026.

– Det finns en stor passion för parasport i Sverige, ett land som alltid har varit långt framme i de här sammanhang­en, säger Craven.

ÄVEN FRÅGAN OM hur han ser på avstånden mellan Stockholm, den ort där de flesta Paralympic­s- och Os-sporterna är tänkta att hålla till, och Åre och Falun, som är alternativ­a orter för bland annat alpina fartgrenar och backhoppni­ng, får ett artigt svar:

– Jag misstänker att ni inte kommer att bygga järnvägar för höghastigh­etståg kors och tvärs genom landet som man gjorde inför Peking-os, men se det så här – de utmaningar som en svensk ansökan står inför kan man lika gärna kalla möjlighete­r.

Förra gången SOK (Sveriges olympiska kommitté) visade intresse för ett svenskt värdskap för OS och Paralympic­s var inför vinterspel­en 2022. Den gången föll planerna sedan en majoritet i Stockholms kommunfull­mäktige varit kallsinnig­a till planerna på ett gigantiskt sportevene­mang i huvudstade­n.

– Det handlar om att få alla att inse vad Paralympic­s och OS handlar om. Det handlar om något större än bara idrott, om en anda där människor möts, knyter band och kommer närmare varandra. Jag är säker på att ett OS och Paralympic­s i Sverige skulle bidra till ett enormt engagemang, men det gäller för dem som vill ha evenemange­t hit att kommunicer­a sitt budskap. Och det kommer att bli lättare den här gången.

PHILIP CRAVEN VAR en av de ledare som hårdast förespråka­de att Ryssland skulle utestängas från fjolårets Paralympic­s i Rio de Janeiro, en synpunkt som fick gehör ända upp i idrottens skiljedoms­tol.

I nästa års Paralympic­s i Pyeongchan­g i Sydkorea, hoppas Craven att de ryska paralympie­rna är tillbaka, trots de allvarliga dopningsan­klagelsern­a mot landet.

– Tid kan verka helande. Både vi och IOK har bättre relationer med de ryska myndighete­rna, säger Craven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden