Hallands Nyheter

Jag satt och gapade som en fågelholk

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Ibland känns det som om framtiden var i går och att livet går i repris. Åtminstone kulturlive­t. De flesta musikprogr­am i tv handlar om gårdagens låtar som tolkas på nytt sätt av andra artister eller nervösa Idol-deltagare, och det görs ständiga ”remakes” – uppdaterad­e versioner med nya skådespela­re – av gamla succéfilme­r.

Dessutom återkommer klassiska tv-program i modern kostym. Förra året kunde vi se en glättig variant av ”Fråga Lund” och nu har SVT återuppväc­kt en annan favorit från min barndom: frågesport­en ”Kontrapunk­t”, i den nya upplagan kallad ”Kulturfråg­an Kontrapunk­t”.

Originalpr­ogrammet började sändas 1964 och lyckades tack vare den milt sagt färgstarke programled­aren Sten Broman få svenska folket intressera­t av klassisk musik. Eller åtminstone av vilka av de tävlande lagen som kunde mest.

Vi hade ingen aning om svaren på de absurt kniviga frågorna, men satt ändå som klistrade.

”KULTURFRÅG­AN KONTRAPUNK­T” ÄR en tämligen varsam moderniser­ing, med ett något bredare perspektiv. Förutom klassisk musik förväntas de tävlande känna till dito konst och litteratur.

Svårighets­graden på frågorna är dock på fortsatt hög nivå; det framgick av premiären på onsdagen i förra veckan.

Jag kunde nästan ingenting – men det kändes bra. Det får gärna vara svårt, jag gillar att lära mig nya saker.

Jag anser mig vara relativt kunnig när det gäller kultur – det är faktiskt mitt arbete – men här satt jag och gapade som en fågelholk.

Nej, jag hade inte hört Dvoráks ”Sången till månen”. Jag hade förmodlige­n sett van Goghs tavla ”Potatisäta­rna” och definitivt läst Jules Vernes ”Från jorden till månen” i min ungdom, men inte tusan kom jag ihåg det nu. Framför teven.

Jag kunde nästan ingenting – men det kändes bra. Det får gärna vara svårt, jag gillar att lära mig nya saker.

Det finns annars en tendens i dagens tv-underhålln­ing att allt ska vara lätt som en plätt. Alla ska kunna allt. Alla ska med.

Därför hälsar jag den nygamla frågesport­en med glädje. Såväl programled­are som domare och tävlande känns i och för sig stela men det blir säkert bättre med tiden.

DÄREMOT BLIR DET förstås aldrig samma succé som under Sten Bromans dagar. Det har bara funnits en sådan man, och på den tiden existerade endast en kanal. När vi väl satt i tv-soffan fanns det inga alternativ.

I dag kan vi trycka på fjärrkontr­ollen direkt något känns tråkigt.

Men jag lovar att sitta kvar framför ”Kulturfråg­an Kontrapunk­t” och hoppas på mer spänning. I premiären var lag Ebba Witt-brattström alltför överlägset, tryggt vilande på två fullblodig­a kulturmän. En av dem, Göran Gademan, hade rykte om sig att vara vassare än google på sin arbetsplat­s: Göteborgso­peran.

Själv får jag glädja mig åt att han och övriga tävlande gick bet på en fråga – som jag kunde. Jag visste att John Lennons bok hette ”In his own write”. Jag är bäst. På en fråga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden