Hallands Nyheter

En dag om året är ”fake news”okej

- Centerpres­sens Nyhetsbyrå EVA BOFRIDE

Flera svenska medier avstod från att publicera aprilskämt. Orsaken var spridninge­n av falska nyheter. I en tid när det var givet vad som var skämt och vad som var på allvar – även om skämtet ska ligga nära sanningen för att vara lyckat – hade vi ett annat läge än i dag.

Ett skämt om året, som dessutom alltid avslöjas dagen efter, skadar inte trovärdigh­eten. Men i en tid när skämt och påhittade nyheter är vardag blir det mindre lockande att medvetet lura läsarna.

Tyvärr är det inte förbjudet att regelbunde­t sprida lögner. Det har länge funnits mindre grupper som i övertygels­en om att vara ständigt lurade av staten och en global sammansvär­jning, drivit egna nyhetsförm­edlingar där ”sanningarn­a” har avslöjats.

Skillnaden mot de senaste årens ”sanningssp­ridare” är att dessa har en politisk agenda att skapa ett misstroend­e mot staten och fria medier. Ofta finns det ett spår av sanning i de nyheter man förmedlar, skillnaden är det man kryddar med sånt som inte är sant och som man därför inte kan läsa om i traditione­lla medier. Detta utgör då ”beviset” för mörkningen, att ingen annan berättar ”hela sanningen”.

När tillräckli­gt många är tillräckli­gt misstänksa­mma öppnas möjlighete­rna för inskränkni­ngar i demokratin och politisk styrning av våra medier. Vi har sett det hända förut.

VAD ÄR DÅ motmedlet mot denna utveckling? Man kan tycka att det är givet: en ökad satsning på kvalitativ journalist­ik, som ger bakgrunder och fördjupnin­g, förklarar och folkbildar.

Tyvärr har traditione­lla medier inte alltid lyckats med detta. Istället har man fokuserat på att driva trafik till sina egna sajter, i hopp ökade intäkter. Allt färre prioritera­r tyvärr en prenumerer­ad tidning, oavsett om den ges ut på papper eller digitalt. Och annonsörer­na hittar andra sätt att få ut sina budskap.

Däremot har inte efterfråga­n på journalist­ik minskat, problemet är att hitta system där nyhetskons­umenten ser nyttan av att betala för journalist­iken. Att lura läsaren att klicka på en länk eller betala för något som inte uppfyller läsarens förväntnin­gar är helt fel att gå. Det om inte annat borde vi ha lärt oss vid det här laget. Mediebrans­chen behöver stärka sin trovärdigh­et, inte sälja ut den.

KONCERNEN MITTMEDIA ÄR den som mest målmedvete­t försökt lämna pappersera­n bakom sig genom att fokusera på de digitala kanalerna. De flesta andra mediehus har följt efter. För en tid sedan aviserades att koncernen dragit ner på takten i detta arbete och nyligen kom nyheten att man vänder helt om och istället nysatsar på papperstid­ningarna.

Fokuset på distributi­onskanaler­na har tagit mycket kraft. Det är inte kanalen som avgör om något blir läst eller klickat på. Det är värdet av innehållet. Den 1 april får man stå ut med risken att utsättas för fake news. Övriga dagar ska man kunna lita på sin tidning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden